Limabonen in saffraan-citroenbouillon met venkelworst en spinazie

Romig, friszuur comfortfood dat je zowel op een koude winteravond met wollen sokken aan op de bank wilt eten, als op een zomerse dag op het balkon zodra het eindelijk een beetje begint af te koelen. Meike Krüger schreef een boek met een ‘ingrediënt’ dat we delen als lievelings in de hoofdrol: koolhydraten. We delen een recept voor Limabonen in saffraan-citroenbouillon met venkelworst en spinazie uit haar nieuwe Carbs Carbs Carbs.

Tip: Vegetarische versie? Laat de worst achterwege en voeg 1 theelepel bruine miso toe aan de ui en de knoflook.

Recept voor limabonen in bouillon met venkelworst en spinazie

Ingrediënten

Carbs Carbs Carbs, Meike Krüger – € 32,99

Bereidingstijd 30 minuten

  • olijfolie, om in te bakken
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 1 rode chilipeper, de zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
  • 2 venkelworstjes (ca. 220 g), vel verwijderd en in stukjes van 11⁄2 cm
  • 1⁄2 tl venkelzaad
  • 2 blikken limabonen (à 400 g), afgespoeld en uitgelekt
  • zout en versgemalen zwarte peper 15 saffraandraadjes, geweekt in
  • 3 el warm water
  • 1 gekonfijte citroen (niet zoet, maar gepekeld in zout), in dunne schijfjes
  • 150 g verse spinazie
  • 4 el Griekse yoghurt (10% vet)
  • 15 g venkelgroen, of dille
  • 1⁄2 tl aleppo-peper (pul biber)
  • goed (stok)brood, om te serveren

Bereiding

1. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en de chilipeper toe en bak totdat de ui glazig is. Voeg de worst en het venkelzaad toe en bak totdat het worstvlees gaar is.

2. Voeg 500 milliliter water, de limabonen, 1⁄2 theelepel zout, de saffraan met het weekwater en de gekonfijte citroen toe. Breng aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat 15 minuten zachtjes koken. Proef en breng op smaak met zout en peper. Voeg de spinazie toe en laat in een paar minuten slinken.

3. Verdeel de bonen en de bouillon over diepe borden. Lepel de Grieks yoghurt erbij, garneer met het venkel- groen of de dille en bestrooi met de aleppo-peper. Dien meteen op en geef er het brood bij.