Bezoek Matera, de oudste en misschien wel de mooiste stad van Italië

Matera is een kleine stad in de regio Basilicata, een nogal afgelegen en vaak over het hoofd geziene regio van Italië. En dat is doodzonde, want Matera is een van de mooiste plekken in Italië en heeft ook nog eens een bijzonder verhaal te vertellen.

Grotwoningen van de Sassi di Matera

Matera wordt omringd door een nogal dor en ruig gebied, je zou het woestijnachtig kunnen noemen. De stad zelf duikt uit het niets op, gehouwen uit een rotswand. Het ziet er bijna on-Italiaans uit en maakt dat je de stad niet anders dan als sprookjesachtig en indrukwekkend kunt omschrijven. Kenmerkend voor Matera zijn de Sassi di Matera. Met ‘Sassi’ worden de twee delen van Matera bedoeld die bekend staan om hun oude grotwoningen. Bij aankomst in Matera zal het verschil tussen de oude Sassi en de modernere delen, Sasso Cavoso en Sasso Barisano, van de stad je direct opvallen.

De oudste stad van Italië

De Sassi van Matera begonnen als een prehistorische nederzetting waar de bewoners in grotten leefden die waren uitgehouwen in de rotsachtige bergen. Mensen leefden in deze grotten tot ongeveer 1950. Matera stond door de eeuwen heen vooral bekend als ‘stad van de armen,’ omdat grote gezinnen vaak in de kleine rotswoningen woonden waar voorzieningen schaars waren. In 1950 werd Matera een ‘nationale schande’ genoemd en moesten de inwoners collectief verhuizen naar een uit de grond gestampt nieuwer gedeelte. In 1993 werden de Sassi van Matera erkend als UNESCO Werelderfgoed en in 2019 was het de Cultuurhoofdstad van Europa. Tegenwoordig is rondlopen in de mysterieuze steegjes, trappetjes op en af, door straten omgeven door rotsen waarschijnlijk de beste activiteit die je kunt doen. Je zou er een heel weekend mee kunnen vullen. Maar er zijn ook nog een aantal andere dingen te doen.

8x doen en zien in Matera

Slapen in een grotwoning

Het allercoolst is om naast het struinen door de Sassi, ook in een grot te slapen. Dat kan. Er zijn idioot mooie hotels in Matera maar ik denk dat slapen in een grot alles overtreft. Uiteraard zijn de grotten waar je kunt overnachten een stuk luxueuzer dan hoe men er vroeger leefde.

Uitzichtpunten op de stad Matera

Doordat Matera boven een soort ravijn ligt is de stad rijk aan uitzichtpunten. Zoals Belvedere oftewel uitzichtpunt van Luigi Guerricchio, ook bekend als de Drie Bogen. Of Piazza San Pietro Caveoso, San Pietro Barisano of Belvedere di Piazza Giovanni Pascoli. Vanaf deze uitkijkpunten heb je een adembenemend panoramisch uitzicht op de stad. Want als je door de Sassi loopt kun je moeilijk zien hoe prachtig ze van een afstandje zijn.

Een kijkje in oude grotwoningen

Het oude gedeelte van de Sassi bestaat dus uit grotten gehouwen woningen. Het zijn als het ware minihuisjes die tegen een berg aan geplakt zijn. Er zijn een aantal kleine musea die laten zien hoe de woningen er vroeger uitzagen. Ze zijn volledig ingericht zoals toen. Als je het moeilijk vindt een beeld te krijgen van hoe grote gezinnen in deze grotwoningen leefden, kan het leuk zijn om te bezoeken.

Santa Maria de Idris bezoeken

In Madera zijn veel mooie kerken te bezoeken. Zoals de Kerk van Santa Maria de Idris, deze dateert uit de 14e eeuw en feitelijk in de rotsen is uitgehouwen. Ondanks de bescheiden afmetingen van het interieur, is de kerk gevuld met prachtige, goed bewaarde en kleurrijke fresco’s.

Fresco’s bewonderen in de kathedraal van Matera

De kathedraal van Matera, ook wel bekend als de kathedraal van de Madonna della Bruna en Sant’Eustachio, is een opvallende kerk in het historische centrum van de stad. Met een mix van Romaanse, Gotische en Barokke stijlen, heeft het een klassieke, mooie gevel en een indrukwekkend binnenkant met fresco’s en beeldhouwwerken die de religieuze geschiedenis van Matera laten zien. Deze plek trekt het zowel de lokale bevolking als bezoekers van over de hele wereld aan.

Ondergronds in de Palombaro Lungo

Palombaro Lungo betekent letterlijk vertaald ‘lange duikboot’, maar in Matera is het een gigantische middeleeuwse wateropslag die de stad lange tijd van water voorzag. Tegenwoordig is dat niet meer het geval en kun je hem bezoeken. Het is een mysterieus netwerk van gangen en kanalen onder de hele stad en is leuk om te zien. Je kunt dit wel alleen doen met een gids, om het risico op verdwalen te beperken.

Aperitivo met uitzicht

Na het verkennen van de stad kun je dag het best afsluiten met een aperitivo met uitzicht op Matera. Als de schemering valt of het helemaal donker wordt zorgen de grotten en lichtjes voor een soort Droomvlucht-idee. Daarom is het ook leuk om een aperitivo te doen op een plek met uitzicht op de Sassi. Populaire plekken voor een aperitief met uitzicht zijn onder andere Annunziata 1735 met uitzicht over Piazza Vittorio Veneto en Terrazza Cavaliere.

Hike door Parco della Murgia Materana

Als je dan nog tijd over hebt, wat ik me moeilijk kan voorstellen, kun je ervoor kiezen om te gaan hiken door het omliggende Parco della Murgia Materana. Dit geeft je de mogelijkheid om Matera en de omliggende rotswoningen en prachtige rotskerken nogmaals van een ander perspectief te bekijken. De hike wordt als ‘gemiddeld zwaar’ omschreven maar goede wandelschoenen zijn wel een must.