Malfatti: de pastasoort die de allergrootste kluns nog kan maken

Het lelijke eendje onder de pasta’s, de Quasimodo van het stel. Malfatti vertaalt zich naar ‘slecht gemaakt’ en je krijgt bíjna medelijden met de pasta, tot je er een hap van neemt. Want het zijn de smakelijkste misbakseltjes die je in tijden hebt geproefd.

Pasta voor klunzen

Gelijk even terug naar die naam, want eigenlijk is het dus maar sneu dat we de pasta er allemaal de schuld van geven. De maker is tenslotte de boosdoener hier. Voor het in elkaar flansen van malfatti heb je geen enkele keukenskill nodig. Niet eens een pastamachine. Dat is nog eens andere koek dan su filindeu, de moeilijkste pastasoort ter wereld.

Malfatti zijn een soort niet zo knappe baby’s van gnocchi en pasta. Ze hebben de looks van vader(s) gnocchi en de ingrediënten van moeder pasta. Alsof je per ongeluk de bouwstenen voor je pasta dwars door je raviolivulling heen hebt gegooid en het deeg zelf totaal bent vergeten. De vorm maakt helemaal niets uit; je ziet ze vaak langwerpig, maar als jij van rondingen houdt maak je er gewoon lekker balletjes van. Dus: hoe maken we dat spul? Bereid je voor op het makkelijkste recept voor huisgemaakte pasta ter wereld.

Tip: maak de salie-botersaus uit dit recept en serveer bij de malfatti. En nog een tip: maak het jezelf nóg makkelijker en vries een dosis in voor als je écht te lui bent om te koken.

Recept voor malfatti

Ingrediënten

  • 400 g spinazie (uit de diepvries mag ook best)
  • klont boter
  • teentje knoflook, gepeld
  • 200 g ricotta
  • 2 eieren, geklopt
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • snuf nootmuskaat
  • 200 g bloem

Bereiding

1. Smelt de boter in een pannetje, plet het teentje knoflook en bak mee tot hij gaat geuren. Voeg de spinazie toe en bak tot deze geslonken is. Laat de spinazie goed uitlekken in een vergiet en druk zo veel mogelijk water eruit zodra deze is afgekoeld. Hak vervolgens de spinazie fijn.

2. Meng in een grote kom de ricotta, eieren, Parmezaanse kaas en de spinazie. Breng op smaak met nootmuskaat en flink wat zout en peper. Zeef als laatst de bloem de bloem door het mengsel en kneed tot het een elastisch deeg wordt.

4. Strooi bloem op het werkblad en verdeel het deeg in kleine stukken. De grootte en vorm maakt niet uit, maar houd een wat groter formaat aan dan gnocchi. Rol de malfatti door bloem tot er een laagje omheen zit.

5. Breng een ruime pan met gezouten water aan de kook en kook malfatti tot ze beginnen te drijven, reken daar nog een minuutje bij en schep ze uit de pan met een schuimspaan. Het liefst rechtstreeks de pan met salie-botersaus in.