Zelf gnocchi maken met salieboter

gnocchi maken met salieboter

Klonten in de aardappelpuree, deeg dat dubbeldienst zou kunnen doen als behanglijm… Gnocchi maken is zo makkelijk nog niet als je de kunst niet beheert. Maar beheers je die wel, dan is het een eitje en wil je nooit meer anders dan de kiezelstenen uit de supermarkt. We gingen in de leer bij Renato’s Osteria, waar de chef zijn niet meer zo geheime recept deelde voor verse gnocchi met salieboter.

Gnocchi maken

Al wil je in de aardappelpuree geen klontjes, gnocchi zijn er wel naar vernoemd. De zachte kussentjes zijn typisch Italiaans, al zijn ze onder een andere naam (zoals knoedels en dumplings) over de hele wereld te vinden. De Italiaanse variant maak je met aardappel, bloem en ei. En die hebben genoeg aan het simpele, maar verrukkelijke gezelschap van salieboter. Al kun je met het basisrecept eindeloos variëren, van sauzen tot aan ingrediënten. Zo tipte Renato’s chef Jason Erhardt dat je aardappel kunt vervangen door (of aanvullen met) zo ongeveer ieder knolgewas. Gnocchi van zoete aardappel, pompoen, wortel en ga zo maar door.

Basisrecept

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 300 gram fijne tarwebloem (tipo 00)
  • 1 ei
  • een flinke snuf zout

Bereiding

  1. Kook de aardappelen met schil en al gaar. Ze nemen zo minder water op en de schil gaat er gemakkelijker af.

2. Verwijder de schil met je handen als de aardappelen nog warm zijn. Pers ze door een schiacciapatate in een grote mengkom of stamp ze tot puree met een stamper of vork. Hoe fijner, hoe beter, maar houd de puree wel luchtig. Zeef de bloem boven de kom, voeg het ei en het zout toe en meng tot een geheel.

3. Strooi wat bloem op het aanrecht en kneed het mengsel met regelmatige vouwbewegingen tot een luchtige bal deeg. Kneed niet te lang, dan wordt het deeg taai.

4. Rol het deel met platte handen uit tot een lange sliert door van binnen naar buiten te bewegen. De dikte is aan jou, maar hij mag tot twee centimeter dik zijn. Snijd de sliert in gelijke vierkante kussentjes.

5. Maak nu reliëf in de kussentjes zodat de saus goed hecht, dat kun je met doen door er zachtjes met een vork in te drukken tot er streepjes in staan, of met behulp een gnocchiplankje. Bestrooi de gnocchi met wat bloem of semolina tegen het plakken en laat ze even rusten.

Recept gebakken gnocchi met salieboter

Ingrediënten

  • verse gnocchi
  • 100-200 gram boter
  • handvol salieblaadjes
  • Parmezaanse kaas

Bereiding

  1. Breng een pan gezouten water aan de kook en voeg de gnocchi toe.

2. Verhit zodra het water kookt een koekenpan op laag vuur. Voeg de boter en de salie toe.

3. Schep na ongeveer een minuut de gnocchi uit de pan. Zodra ze beginnen te drijven zijn ze gaar. Bak de gnocchi twee minuten in de pan met boter, tot de boter begint te bruinen. Haal de pan van het vuur en serveer de gnocchi met Parmezaanse kaas.

Extra handigheidjes