Met deze hack blijft je pesto fris en heldergroen van kleur

Da FavorFlav

Pesto is zo’n product dat gewoon duizend keer beter smaakt als je het zelf maakt. Het is niet dat we helemaal slecht gaan op supermarktpesto, maar zelfgemaakt, met verse basilicumblaadjes, geroosterde pijnboompitten en echt goede olijfolie… Daar kan niks tegenop. Wil je pesto die niet alleen voortreffelijk smaakt, maar ook op z’n allerknapst is? Fris en heldergroen van kleur dus? Daar is een simpele truc voor, delen onze collega’s en buongustai van FavorFlav.

Verkleuren

De kleur van groene pesto komt (duh) van de basilicumblaadjes die je toevoegt. Je ‘kneust’ die, samen met de andere ingrediënten, in een vijzel. Als je basilicum bewerkt (door het te kneuzen of snijden bijvoorbeeld) komen er enzymen vrij die oxidatie bevorderen. Dat komt omdat die enzymen in contact raken met zuurstof. Dit proces zorgt ervoor dat je pesto uiteindelijk donkerder wordt van kleur.

Perfecte pesto

Zeg nu zelf: pesto die fris en heldergroen van kleur is, ziet er nu eenmaal aantrekkelijker uit dan donkergroene pesto. Toch? Gelukkig is er een truc waardoor je pesto die perfecte groene kleur behoudt. Daarvoor moet je de basilicumbladeren kort blancheren. Hoe doe je dat? Je stopt de bladeren enkele seconden in kokend heet water. Daarna haal je ze eruit en stop je ze direct in ijswater. Hierdoor inactiveren de enzymen en precies dat is nodig om die mooie, groene kleur te optimaliseren.

Kort koken

Ga je iets merken aan de smaak? Omdat je de basilicumblaadjes maar heel kort in kokend water doet, gaat er vrijwel geen smaak verloren. Hoe langer de blaadjes in contact staan met heet water, hoe meer smaak ze waarschijnlijk kwijtraken. Dan is je pesto niet zo lekker meer. En tja, dan vinden we smaak toch echt belangrijker dan kleur. Korter in kokend water is dus beter. Maximaal vijf seconden – langer niet. Dan heb je de best of both worlds: lekker van smaak en lekker van kleur.

Bron: FavorFlav