Dit verrassende ingrediënt maakt je zelfgemaakte pesto extra romig en smaakvol

Da FavorFlav

Pasta pesto is zo’n gerecht dat je een heel leven lang blijft maken. Het was ongetwijfeld een hit in je studententijd en over veertig jaar is het vast nog steeds je favoriete snelle pastasaus. Zelf maken is het lekkerst. Wil je eens een verrassende twist geven aan je zelfgemaakte pesto? Een twist die ‘m extra romig en smaakvol maakt? Een draai geven waar de gemiddelde Italiaan je voor altijd om zal cancellen? Voeg dan eens tahini toe, tippen onze collega’s en buongustai van Favorflav.

Romig, nootachtig en zuivelvrij

Ik weet het, de Italianen gaan hoe dan ook stuiteren als ze horen dat je sleutelt aan een traditioneel pestorecept. Maar geloof me, dit geheime ingrediënt is een eventuele Italiaanse opstand waard. Tahini is een sesamzaadpasta. Dat heeft van zichzelf een boterachtige, nootachtige smaak: precies wat pijnboompitten (of walnoten of pistachenoten) ook doen bij pesto. De zachte smaak van de tahini brengt bovendien balans in je pesto, omdat het een fijne tegenhanger is van de kruidige basilicum. En dan nog iets wat vooral lactose-intolerante of vegan pestoliefhebbers zullen waarderen: de tahini maakt je pesto zuivelvrij. Dat komt omdat je door deze toevoeging geen Parmezaanse kaas meer hoeft te gebruiken.

Lekkere en goedkope pesto

Wat opvalt aan het recept, is dat er dus geen pijnboompitten (of welke noot dan ook) en Parmezaanse kaas aan zijn toegevoegd. De eigenschappen van die ingrediënten neemt de tahini over. Scheelt ook nog in de kosten, want pijnboompitten en Parmezaanse kaas zijn gewoon reteduur.

Zo maak je ‘m

 • 2 teentjes knoflook
 • 65 gram tahini
 • Een halve middelgrote citroen
 • 1 theelepel zout
 • 1 grote bos basilicum
 • 1 ijsklontje
 • 60 milliliter olijfolie

Weten hoe je tahini-pesto maakt? Dit recept van The Kitchn is een fijne:

 1. Plet en pel 2 teentjes knoflook en doe ze in de kom van je keukenmachine (voorzien van het mesopzetstuk).
  Voeg 65 gram goed geroerde tahini toe.
 2. Pers het sap uit een een halve middelgrote citroen in de keukenmachine (ongeveer anderhalve eetlepel). Voeg een halve theelepel zout toe en pulseer tot de knoflook grof gehakt is (ongeveer 10 pulsen van 1 seconde).
 3. Pluk de blaadjes van 1 grote bos verse basilicum. Voeg de basilicumblaadjes en 1 ijsblokje toe aan de keukenmachine. Pulseer tot het grof gehakt is (6 tot 8 pulsen van 1 seconde).
 4. Voeg 60 ml olijfolie toe en pulseer tot een romig en glad geheel (dit duurt 20 tot 25 seconden). Schraap, indien nodig, pesto van de zijkanten en bodem van je keukenmachine om alles goed mee te pakken.
 5. Voeg eventueel wat chilivlokken toe als je een pittige tahini-pesto wil.

Bron: Favorflav