Mozzarella in carrozza is duizend keer beter dan de doorsnee tosti

Mozzarella in carrozza, wat ‘mozzarella in een koets’ betekent, is een Italiaans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Campania. Een perfecte combinatie van eenvoud en smaak, waarbij de romige mozzarella wordt omhuld door een krokant laagje van gefrituurd brood. De kaasdraden die zich vormen als je de supertosti uit elkaar trekt, zijn als de teugels van een paardenkoets. Al ontstond mozzarella in carrozza in het arme Napels vanuit het restjeskoken, is het als je het mij vraagt juist een reden om voor naar de supermarkt te gaan. Tosti, maak plaats voor de koets: zo maak je het Napolitaanse streetfood zelf.

Recept voor mozzarella in carrozza

Ingrediënten

  • 4 plakken stevig wit brood, zonder korst
  • 2 mozzarellabollen, in plakken gesneden
  • 2 eieren
  • bloem, voor het paneren
  • broodkruim, voor het paneren
  • zout en peper naar smaak
  • olijfolie, om te bakken

Bereidingswijze

  1. Leg de plakken mozzarella tussen twee vellen keukenpapier om overtollig vocht te absorberen. Druk eventueel wat aan.
  2. Plet de plakken brood iets met een deegroller.
  3. Leg op elke plak brood een paar plakken mozzarella en bedek met een tweede plak brood om een soort sandwich te maken. Druk de randen van de sandwiches goed aan om de mozzarella binnen te houden.
  4. Klop in een kom de eieren los en breng op smaak met zout en peper. Zet in een andere kom de bloem klaar.
  5. Doop elke mozzarella-sandwich in de bloem, zorg ervoor dat beide zijden gelijkmatig bedekt zijn.
  6. Dompel de sandwiches vervolgens onder in het eimengsel, zodat ze goed bedekt zijn. Leg ze even weg om overtollig ei los te laten en haal de sandwiches vervolgens door het broodkruim.
  7. Verhit wat olijfolie in een pan op middelhoog vuur.
  8. Bak de mozzarella in carrozza aan beide zijden goudbruin, ongeveer 3-4 minuten per kant.
    Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  9. Serveer de mozzarella in carrozza warm, eventueel met een frisse tomatensalade ernaast, of een salsa van tomaat.