Nata Per Te: een ontroerend en waargebeurd verhaal over liefde en adoptie

Het is weer tijd om mijn Cineville-pas af te stoffen, want Nata Per Te staat al even met hoofdletters in mijn agenda. De nieuwe Italiaanse film die vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen draait, vertelt het inspirerende en aangrijpende verhaal van een homoseksuele man die vecht voor het recht om een kind te adopteren in een land waar de regels rond adoptie bijzonder strikt zijn. Niet verzonnen, maar gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Luca Trapanese was de eerste man een rechtszaak aanging voor zijn droom, en won daarmee zijn dochter Alba, een meisje met het syndroom van Down.

Nata Per Te

De film volgt dus Luca, een toegewijde katholieke man uit Napels, die al van jongs af aan droomt van het vaderschap. Zijn droom komt alleen met nogal wat uitdagingen, aangezien hij niet alleen homoseksueel is, maar ook alleenstaand. En dat kan niet zomaar in conservatief Italië. In 2017 krijgt Luca de kans om Alba te adopteren, een pasgeboren meisje met Downsyndroom dat door dertig heteroseksuele families werd afgewezen. Luca’s reis naar adoptie is doordrenkt van bureaucratische obstakels en maatschappelijke vooroordelen, maar uiteindelijk overwint zijn liefde en vastberadenheid. Ik denk: janken geblazen. Kijk de trailer onderaan maar even.

Adoptiewetgeving voor homoseksuele stellen in Italië

De adoptiewetgeving in Italië is streng, vooral voor homoseksuele en alleenstaande ouders. Homoseksuele stellen mogen momenteel geen kinderen adopteren, en alleenstaande ouders moeten door een uitgebreide selectieprocedure om te bewijzen dat ze in staat zijn een kind op te voeden. Het gaat er zelfs zo ver dat ook bij één biologische ouder binnen een homoseksueel ouderschap, deze de enige is die die op de geboorteakte staat. Kortom: deze weg naar adoptie is moeilijk en emotioneel zwaar. Nata Per Te belicht deze uitdagingen op een manier die zowel informatief als ontroerend is, en biedt inzicht in de realiteit waarmee veel mensen nog altijd mee worden geconfronteerd​.

Ontvangst van de film in Italië

In Italië heeft Nata Per Te zowel lof als controverse geoogst. De film werd geprezen om de moedige en gevoelige weergave van de uitdagingen rondom adoptie door homoseksuele ouders. De acteerprestaties, vooral die van Pierluigi Gigante als Luca, werden geroemd om de emotionele diepgang en authenticiteit. De film raakte een snaar bij het publiek door de realistische en ontroerende manier waarop het thema’s als liefde, acceptatie en doorzettingsvermogen weergeeft​. Een emotioneel beladen film die je aan het denken zet over wat het betekent om een gezin te vormen in de moderne wereld – hoop ik dan.

Hoofdbeeld: still Nata Per Te