6x dit moet je altijd bestellen bij een strandtent

Als je je onderdompelt in de Italiaanse strandbedjescultuur, oftewel jezelf een dagje strand gunt in Italië, kan het zomaar zijn dat je brein staat uitgeschakeld. Dat is niet zo vreemd als je grootste zorgen van de dag zonnebrand, de temperatuur van het zeewater en de verhaallijn van je leesboek zijn. Als je even een onderbreking wilt van dit loodzware tijdverdrijf, kun je dit doen in de strandbar. Maar wat bestel je daar?

Caffè shakerato

Warme koffie op het strand? Nee hoor, je kunt beter gaan voor een caffè shakerato, oftewel een met ijsblokjes geschudde, koude koffie. Deze koffie heeft een dikke schuimlaag, maar er zit geen melk in. Meestal kun je kiezen voor een variant met of zonder suiker. Deze koffie is verfrissend lekker.

Macedonia

In veel strandbars kun je een ‘macedonia’ bestellen, dat is een fruitsalade. Meestal wordt dit gegeten als ochtendsnack en bestaat vooral uit fruit van dat seizoen. In de zomer vind je in een macedonia bijvoorbeeld vaak meloen, aardbeien en perzik. Soms doen ze er een beetje citroensap, suiker of frisdrank doorheen, om het frisser te maken.

Panino

Een broodje is altijd een veilige keus in een strandbar. Als je geen zin hebt in een uitgebreide lunch of maaltijd, of wanneer ze dat niet aanbieden, zijn broodjes een trouwe basis om op terug te vallen. Meestal zijn er broodjes caprese, ham, of bijvoorbeeld met gegrilde aubergine.

Rijstsalade

Deze staat ertussen omdat het typisch Italiaans is om rijstsalade te eten op het strand. Het behoort tot het eten dat in grote bakken van huis wordt meegenomen naar een stranddag. Het is fris en blijft lang lekker. Omdat Italianen het dus waarschijnlijk gewend zijn kun je het ook in veel strandbars krijgen. Het is een salade bestaande uit (soms zwarte) rijst met verschillende toevoegingen zoals komkommer, tomaat, olijven, mais of bijvoorbeeld tonijn.

IJsjes

Italië is een echt ijsjesland en dan heb ik het niet alleen over schepijs. De (water)ijsjeskaart is een bekend fenomeen waar een aantal klassiekers op staan die je eigenlijk ooit wel eens gegeten moet hebben, zoals een soort sandwich van koekjes met roomijs ertussen, een ‘Croccanta Amarena’ oftewel een krokant chocoladeijsje met roomijs en een hart van kersen, het waterijsje van citroen en een dropstaaf als stokje en ga zo door. Ontneem jezelf het plezier van een ijsje op een stranddag vooral niet.

Spritz bij zonsondergang

Uiteraard mag een spritz niet ontbreken op een stranddag. Als je geluk hebt krijgt de lucht langzamerhand dezelfde kleur als je spritz. De standaard chips of nootjes die je in Italië vaak bij aperitivo krijgt smaken op de een of andere manier extra lekker na een stranddag. Eind goed, al goed.