Italië lanceert nieuwe treinroutes met historische treinen

De trend om duurzaam te reizen zet nog steeds door. Vorig jaar werd er al een nieuwe treinroute langs de kust van Italië gelanceerd en daar komen in 2024 nog 3 nieuwe treinroutes bij. Dit worden niet zomaar routes om je van A naar B te brengen, maar bijzondere treinervaringen genaamd FS Treni Turistici Italiani.

Drie nieuwe treinroutes

De routes zijn onderverdeeld in Lusso (luxe), Espressi (express) en Omnibus-regionali. De luxe langeafstandsroutes bestaan uit de Orient Express La Dolce Vita-service. Dat je hier la dolce vita ervaart, moge duidelijk zijn. Tijdens deze treinreis overnacht je namelijk in een slaapcabine waar menig hotelketen jaloers op zal zijn. Daarnaast wordt alleen het beste uit de Italiaanse keuken geserveerd, natuurlijk samen met een goed glas wijn.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ORIENT EXPRESS (@orientexpress)

Historische treinen

De Express-diensten vervoeren passagiers naar de grote steden en toeristische attracties, van Milaan naar de Toscaanse kust bijvoorbeeld. Er zijn ook routes die toeristen een zorgeloze, korte vakantie bieden. Zo is er een ‘’cruise trein route’’ die je binnen no time van Rome naar het skigebied van Cortina d’Ampezzo brengt. Stap op vrijdagavond in, diner en slaap comfortabel in een slaaprijtuig. Vervolgens sta je de volgende dag al op de piste in de Dolomieten. Na een weekend skiën word je op zondagavond weer opgehaald en naar Rome gereden. Je vindt ook nachttreinen die door de zuidelijke regio’s rijden. Extra bijzonder, er wordt gereden in hergebruikte vintage treinen. Che speciale!

De Omnibus-regionale diensten worden goedkoper aangeboden met een langzamere route. Het idee hierachter is om vooral de vergezichten van Italië te laten zien. Een avontuur, want er wordt gestopt in kleine dorpen en steden die het ontdekken waard zijn. Benieuwd naar alle lokale tradities en het echte Italiaanse leven? Stap op de Omnibus-regionali.

Italië gaat strijd aan tegen overtoerisme

Het lanceren van deze nieuwe routes heeft allemaal te maken met het plan van Italië om het toerisme duurzamer te maken. Italië kampt al langer met overtoerisme waardoor populaire bestemmingen zoals Venetië worden bedreigd. De vicepremier van Italië, Antonio Tajani, komt daarom met dit plan voor een moderne toerisme strategie. Hij hoopt dat toeristen zo sneller buiten de gebaande paden gaan, in plaats van te blijven hangen bij de populaire trekpleisters. Naast het ontdekken van de minder bekende delen van Italië, zouden deze treinreizen ook een duurzame manier moeten bieden om treinreizen een onderdeel van een vakantie te maken. De routes gaan al in 2024 van start.