Laadpalen in Italië – Is Italië een laadpaalvriendelijk land?

Dat met de elektrische auto op vakantie garant staat voor gedoe, is niet meer van deze tijd. Wie goed verzekerd én goed voorbereid op pad gaat door de juiste route en planning vooraf uit te zoeken, bespaart zichzelf onnodige laadstress of strandgevallen. Maar hoe gaat die reis eruitzien zodra je auto ver van je laadpaal thuis is en je je begeeft op de Italiaanse wegen? Zó laadpaalvriendelijk is de laars.

Laadpalen in Italië

Italië heeft in totaal zo’n 22.000 laadpunten, een aantal dat de afgelopen jaren enorm is toegenomen en uiteraard nog steeds toeneemt. In een onderzoek van ACEA komt Italië er dan ook zo slecht niet van af; het heeft 9.2 laders per 100 kilometer en staat daarmee op de zevende plek binnen Europa. Maar ben je er wel van bewust dat wijzelf op de nummer één in deze lijst staan en gewend zijn aan 64.3 laadpalen per 100 kilometer. Da’s dus wel andere koek.

Rijd je elektrisch in de richting van Italië, dan zit je met een route door Duitsland (25.8 laadpalen per 100 km) een beter dan via Frankrijk waar er maar 2.4 staan binnen dezelfde afstand – al staan deze dan weer wel netjes naast de snelweg geplant.

Binnen de gebaande paden blijven

Relatief gezien is Italië dus best laadpaalvriendelijk. Maar zoals voor ongeveer alles in de laars geldt: hoe zuidelijker je gaat, hoe armer het wordt. Sicilië is dus een stuk laadpaal-armer dan het noorden. Noord-Italië kom je met gemak door, richting het zuiden zul je je binnen de snelwegen moeten begeven om zeker te blijven van een plekje aan een paal zonder stil komen te staan.

Steden zijn omringd door laadpalen, maar in verhouding wel minder voorzien binnen de stadsgrenzen gezien elk dorpje er vaak wel één heeft staan op maar weinig inwoners. Langs de kust vind je ook weer meer laadpunten dan in het binnenland. Kortom: er zijn er genoeg, maar ze zijn niet netjes verdeeld over het land. Zoek dus altijd van tevoren uit waar de laadpalen staan op je route, of pas je route erop aan. Dat doe je bijvoorbeeld via Chargemap of Plugsurfing.

Extra tip: via hotelwebsites kun je tegenwoordig ook vaak filteren op laadpalen. Zo weet je ook zeker dat je op je bestemming altijd vooruit kunt.