Alles wat je moet weten over reizen met treinen in Italië

reizen met de trein door Italie

Ik kan me nog herinneren dat toen ik de trein nam vanaf Firenze Santa Maria Novella richting Genova, ik de helft van de treinrit met mijn neus tegen de ruit zat geplakt. De ruwe kustlijn, het groene binnenland, wat een uitzicht. Het verbaasde me ook hoe soepel ik van A naar B kon reizen met de trein. Een dikke aanrader dus. Er zijn een paar dingen die je moet weten voordat je op reis gaat. Hierbij de belangrijkste tips voor reizen met de trein in Italië.

Het boeken van je treinreis

Vanuit Nederland is er geen directe verbinding met Italië, wat betekent dat je een aantal keer zal moeten overstappen. Via meerdere Interrail-platforms en NS International kun je tickets boeken om in Italië te komen. In Italië zelf is de verbinding goed geregeld en kun je treintickets online kopen of op het station. Het is handig om online tickets van tevoren te halen, dat is vaak goedkoper dan op het moment zelf.

Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam Centraal zijn de beste stations om te vertrekken richting je bestemming. Het ligt eraan welke tijd en welke treinen je kiest om mee te reizen, maar vele maken een overstap in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.

Treinen in Italië

Eenmaal in Italië zijn de treinverbindingen tussen de steden goed geregeld. Wel moet je er rekening mee houden dat er verschillende soorten treinen zijn: de hogesnelheidstrein (Freccia-treinen en Italo), de intercity (IC) en de regionale trein (R of RV). Ze verschillen alle drie in prijs en reistijd. Zo is de hogesnelheidstrein duurder dan de andere, maar dan ben je bijvoorbeeld wel binnen 1,5 uur van Florence naar Rome en heb je een comfortabele gereserveerde stoel. De intercity lijkt op de onze en de Regionale is te vergelijken met de stoptrein. Hij is daardoor ook de goedkoopste.

Vooral de hogesnelheidstrein en de intercity is het handiger om je tickets online te kopen in plaats van op het station zelf. Het kan in de grote steden druk zijn, waardoor je de kans loopt je trein te missen. Tip: als je een ticket bij een automaat op het station koopt is het belangrijk dat je deze laat stempelen, bij een online ticket hoeft dat niet. Wanneer een gekocht kaartje op het station niet is ingecheckt dan is je treinkaartje niet geldig en kun je een boete verwachten. De stempelapparaten hangen meestal aan de muur op het perron en worden en worden regelmatig aangegeven met een bord met ‘Stamp your ticket’.

Interrail in Italië

Tijdens mijn trip heb ik zelf gebruik gemaakt van een Interrail-pas, zo kon ik makkelijk naar meerdere plekken binnen twee weken. Ik heb er toen voor gekozen om vier dagen in Florence te verblijven, vier dagen in Genua en daarna twee dagen in kleine dorpjes in de bergen van Ligurië.

Een Global Interrail Pas of de Interrail One Country Pas zijn dus een goede manier om door heel Italië te reizen met de trein. Met de Global Pas kun je zelfs door verschillende landen, en bijvoorbeeld kiezen om een pas te nemen met zeven reisdagen in één maand voor €362. Zo kun je op elk moment van die reisdagen een trein pakken naar een nieuwe bestemming in Europa. Met de Interrail One Country Pas kun je één land van top tot teen te ontdekken. Zo zou je in Italië bijvoorbeeld voor €209 zes reisdagen kunnen kiezen in één maand voor die vaste prijs. Ook Trenitalia heeft zo’n optie voor een rondreispas.

De beste sites om treintickets te kopen

Via deze websites kun je het beste treintickets online halen. Trenitalia is de NS van Italië, waar je tickets kunt kopen als je door het land reist. Om in Italië zelf te komen zijn Interrail Eurail en NS International de beste opties.