Onderwijs in Italië: op deze punten is het Italiaanse schoolsysteem totaal anders
Verhuis je naar Italië en gaat je kind naar een Italiaanse school? Dan loop je waarschijnlijk de eerste jaren tegen allerlei nieuwe begrippen, systemen en verwachtingen aan. Wat is een asilo? Hoeveel maanden duurt de zomervakantie (hint: veel)? En krijgen ze nu wel of geen lunch op school? We helpen je een beetje op weg in het schoolsysteem en onderwijs in Italië.
7x anders aan onderwijs in Italië
1. Leerplicht
Eerste verrassing: kinderen in Italië gaan pas vanaf zes jaar naar school. Dat is dus maar liefst twee jaar later dan in Nederland. Tussen drie en zes jaar gaan kinderen naar een soort peuterspeelzaal. Deze ‘asilo’ is niet verplicht, maar de meeste Italiaanse gezinnen kiezen hier wel voor. Kinderen leren hier alvast letters en cijfers herkennen en het is goed voor de sociale skills.
2. Basisschool
Denk je net door te hebben dat de basisschool de ‘scuola primaria’ heet, begint er ineens iemand over de ‘scuola secondaria di primo grado’. Scusi? Het zit zo: de Nederlandse basisschool wordt in Italië in tweeën geknipt: scuola primaria (zes tot elf jaar) en scuola secondaria di primo grado (elf tot veertien jaar). Je zou die tweede ook als een ‘middle school’ kunnen zien. Vanaf veertien jaar gaan kinderen naar de middelbare school.
3. Middelbare school
Dat is dan weer de ‘scuola secondaria di secondo grado’. De naam is wat omslachtig, maar eigenlijk is het in Italië een stuk eenvoudiger dan in Nederland, met onze vmbo, havo en vwo. Er is het ‘liceo’ (vergelijkbaar met havo/vwo) en er zijn beroepsgerichte opleidingen (istituto tecnico en istituto professionale). De opleidingen duren vrijwel allemaal vijf jaar.
4. Eindexamen
Doe je in Nederland vmbo of havo, dan is de deur naar de universiteit (voorlopig) gesloten. In Italië is dat niet het geval. Alle leerlingen van een vijfjarige opleiding doen staatsexamen (esame di maturità of esame di stato), meestal ergens in juni of juli. Haal je dit examen, dan mag je je aanmelden voor de universiteit.
5. Vakanties
Niks geen herfstvakantie, voorjaarsvakantie en andere ongein. In Italië draait alles om de zomervakantie. En die mag er zijn: hij begint halverwege juni en duurt tot half september. Er zijn kleine regionale verschillen – in het noorden begint het schooljaar iets eerder dan in het zuiden – maar geen opgesplitste vakantieperiodes zoals Nederland die kent. Op nationale feestdagen zijn de scholen gesloten en rond Kerst en Pasen zijn er nog twee kortere vakanties.
6. Kleding
Een uniform kun je het niet noemen, maar de kinderen op het asilo en de scuola primaria dragen een ‘grembiule’. Je hebt ze misschien wel eens zien hangen in de supermarkt: een soort slagersjasjes zijn het. Voor jongens is de grembiule op de asilo blauw-wit geruit, voor meisjes roze/rood-wit geruit. Op de basisschool dragen alle kinderen donkerblauw. Leuk weetje: Mussolini voerde het schooluniform in en de grembiule is hiervan het laatste overblijfsel.
7. Rugzakken
Ook deze ken je misschien wel uit de supermarkt en uit het straatbeeld – reusachtige rugzakken die de Nederlandse varianten laten verbleken. De meeste Italiaanse kinderen gaan alleen in de ochtend naar school en mogen de middag besteden aan de lunch én hun huiswerk. En daarvoor moeten er dus stapels boeken mee naar huis zeulen. Of het cool is durven we niet te zeggen, maar je doet je kinds rug een groot plezier met een ‘zaino scolastico con le ruote’: een rolkoffer-rugtas.