Waarschuwing: na het lezen van dit artikel wil jij ook overwinteren in Italië

Hele vliegtuigen vol trekken elk najaar naar de Spaanse kust om daar een paar maanden te ontsnappen aan grijs, grauw en koud Nederland. Maar waarom hoor je eigenlijk nooit iemand over overwinteren in Italië? We zochten het tot de bodem voor je uit en kwamen tot een onhandige conclusie: we willen zo snel mogelijk naar Italië vertrekken en daar de hele winter blijven.

5 redenen voor overwinteren in Italië

Reden 1: het klimaat

Laten we eerlijk zijn, het weer is toch wel de hoofdreden om Nederland in de winter te ontvluchten. Als het niet regent, dan is het ijskoud. En zelfs op zonnige dagen staat er vaak zoveel wind dat je alleen maar wilt wegkruipen onder een dekentje. Nee, dan Zuid-Italië. Vooral Sicilië en Calabrië kennen niet echt een winter en houden ook op de koudste dagen lenteachtige temperaturen. Het kan zo vijftien graden worden in december, januari en februari (en dat is maar een graad of twee kouder dan in Málaga, om je een beeld te geven). Zeker als de zon schijnt, voelt het meteen warm genoeg om je jas uit te doen.

Reden 2: de cultuur

Aan de Costa Brava is het natuurlijk zalig vertoeven tussen de hoogbouw, maar wij zoeken toch naar iets meer dan dat. Op Sicilië, in Puglia en in Calabrië heb je zo een winter gevuld met steden bezoeken als Lecce en Palermo, waar de musea, historische gebouwen en stranden voor het oprapen zijn. In de zomer kan het hier megadruk worden, maar in de winter heb je deze plekken vrijwel voor jezelf. Om over de mooie dorpjes in de heuvels en de zomers-veel-te-volle kustplaatsen maar te zwijgen. Zie je jezelf al zitten in januari, met een cappuccino op een terras met uitzicht op het strand? Wij zeggen: op naar de Amalfikust.

Reden 3: het eten

Pizza en pasta smaakt op frissere dagen nog beter dan hartje zomer, als je lichaam eigenlijk helemaal niet zoveel brandstof nodig heeft. En als je een paar maanden in Italië verblijft, heb je ook nog eens extra veel tijd om het lokale gastronomische aanbod aan een test te onderwerpen. Waar serveren ze de beste pizza en pasta? Of, nog leuker: doe eens een kookcursus. ’s Zomers heb je waarschijnlijk geen zin om in een zweterige keuken te staan, maar ’s winters is dit een topactiviteit. Vergeet ook niet om alle seizoensproducten uitgebreid te proeven, zoals risotto met paddenstoelen, stoofschotels en truffelgerechten. In Puglia weten ze hier wel raad mee, dus op naar de hak van de laars.

Reden 4: lekker authentiek

Als we dan toch nog eens de vergelijking met Spanje mogen maken: het is in Italië een stuk makkelijker om een authentieke ervaring te vinden, buiten het massatoerisme om. In de steden zijn in het laagseizoen zoveel minder toeristen, dat je voor de verandering eens de lokale bevolking in actie ziet. Doe een beetje je best en je hebt nog interactie met ze ook. Wil je het nóg authentieker, huur dan een huis op het platteland. De regio Val di Noto op Sicilië is een aanrader.

Reden 5: de prijzen

Waar je in de zomer Booking.com van schrik wegswipet als je de prijzen van appartementen ziet, is het in het de winter een stuk lekkerder boeken. Een woning in hartje centrum? Een huisje met uitzicht op de bergen? Allemaal reuzebetaalbaar buiten het hoogseizoen. Met een beetje geluk vragen verhuurders voor een maand in de winter hetzelfde als voor een week in de zomer. Ook het levensonderhoud kan goedkoper uitpakken dan in de warmere maanden; sommige restaurants verlagen zelfs hun prijzen als de toeristen vertrokken zijn. De Costa degli Dei in Calabrië is hiervoor een toplocatie.

Zijn er dan helemaal geen nadelen?

Natuurlijk wel. Het is er warmer dan in Nederland, maar ’s nachts en in de vroege ochtend kan het ook in Zuid-Italië koud zijn. Stel je dus in op lentetemperaturen, niet op zomerweer (maar dat is het ook in . En check ook zeker even of je overwinterwoning verwarming heeft. Daarnaast kan het op sommige plekken wellicht iets té rustig zijn. Horeca is beperkt open of helemaal gesloten en sommige bruisende kustplaatsen zijn vrijwel verlaten. Ook dit is handig om vooraf te controleren, zodat je niet drie maanden in een spookstad verblijft. Je zit sowieso goed in grote steden als Lecce en Palermo.