10 redenen waarom Italië ook in de herfst perfect is

Italië in de herfst

Voor volledig overwinteren op het strand hoef je in Italië niet te zijn, maar ook wanneer de temperatuur niet op standje tropisch staat is er nog genoeg reden voor een retourtje naar de laars. Het cultureel erfgoed loopt tenslotte niet weg en er zijn zelfs aardig wat voordelen van een bezoek aan Italië in de herfst.

1. Je struikelt niet over de toeristen

Ze zijn er nog heus, maar in de herfst kun je gewoon op je eigen tempo rechtdoor lopen tijdens een stedentrip. De rust is wedergekeerd, het leven is weer ingesteld op bewoners en je hebt als toerist alle tijd en ruimte voor een ontdekkingstocht van grote én kleine dingen.

2. Je hebt musea en monumenten voor jezelf

Altijd al de Trevifontein van dichtbij willen zien? Dat is in de zomer een onbegonnen klus, maar in het najaar kun je zowaar toenadering zoeken. Hetzelfde geldt voor De Geboorte van Venus in de Galleria degli Uffizi, waar je zonder tijdslot en enorme wachtrij naar binnen kunt.

3. Er is 0% kans op een zonnesteek

Oké, klimaatverandering zorgt er wellicht voor dat het in november nog steeds idioot warm is voor de tijd van het jaar, maar de zonnekracht wordt er wel degelijk minder op.

4. Iedereen heeft tijd voor je

Obers die je uitgebreid kunnen vertellen over lokale specialiteiten, sommeliers die je meenemen door de hele wijnkaart, treinpersoneel dat niet van je af wilt maar je bijpraat over het Italiaanse spoorwegsysteem (best ingewikkeld hoor) en marktkoopmannen die kooktips geven over exotische groenten. Wanneer de concurrentie onder toeristen er niet is en je niet in de weg loopt, is de dienstverlenende Italiaan plots een stuk vriendelijker.

5. Je hoort de Italiaanse taal

Waar je in de zomer meer Engels om je heen hoort dan Italiaans, zingen de Italianen in de herfst weer het hoogste lied.

6. De hotels zijn minder duur

Bij het laagseizoen horen lagere prijzen. Goed voor de eigen portemonnee én voor die van de Italianen die werkzaam zijn in het toerisme.

7. Er zijn volop truffels

En oogstfeesten overal. Er worden kastanjes geraapt, porcini geplukt en er wordt wijn gemaakt van de in september en oktober geoogste druiven. Maar het mooiste is de tartufo bianco. De beste truffel ter wereld verstopt zich in deze tijd tussen de boomwortels, om vervolgens voor goud geld op de markt te verschijnen.

8. Zware kazen smaken op hun best

Warmere kost vraagt ook om zwaardere kazen, en van kaasmaken hebben de Italianen wel kaas gegeten. Ook heeft de herfst z’n bijdrage geleverd aan verschillende beroemde varianten. Zo komt stracchino van het woord stanco, verwijzend naar moeie koeien die in de herfst terugkeren van de alpenweiden en daardoor verrassend rijke melk produceren. Bij het maken van stracchino rondom de stad Gorgonzola werd – naar het schijnt – per abuis gorgonzola geboren, toen er schimmel in de kaas bleek te zitten. En uit diezelfde familie komen ook nog crescenza en taleggio.

9. Je kunt er skiën

Stiekem kun je op enkele plekken het hele jaar door de latten onderbinden, maar vanaf het najaar gaan er steeds meer skiliften draaien. Bijkomend voordeel voor rustzoekers is dat skigebieden in Italië een minder populair zijn onder de Hollanders dan bijvoorbeeld de Zwitserse of Oostenrijkse Alpen.

10. Of juist genieten van de winterzon

Die dichter bij zeeniveau ook qua temperatuur nog heerlijk aangenaam is. En heb je ‘m weleens op een roodgekleurd heuvellandschap zien schijnen?