De gekste paastradities van Italiaanse steden

Dus jij dacht dat je jaarlijkse paasbrunch al veel gedoe was met al het verven van de eieren en die vervolgens ook nog verstoppen? Als je het met de Italiaanse gewoontes vergelijkt valt het daar compleet bij in het niet, want daar doen ze écht hun best met Pasen. Van optochten, wedstrijden, verkleedpartijen tot vuurwerkshows; niets is hen te gek. Vooral in deze vijf plaatsen is Pasen elk jaar weer een bizar indrukwekkend festijn.

Tradities tijdens Pasen in Italië

1. Bormio

In dit stadje in de provincie Sondrio (Lombardije) vieren ze met Pasen elk jaar Pasquali, een gigantische optocht van karren versierd met bloemen en mos, die worden gedragen door jonge bewoners in traditionele kleding. Het hele stadje rukt uit voor deze festiviteiten.

2. Tredozio

Hier vieren de Pasen uitgebreid met eieren; overal waar je kijkt zie je die terugkomen. Ze noemen dit de Sagra e Palio dell’uovo, oftewel het festival en de prijs van ei. Dit vieren ze met veel spelletjes, wedstrijden en optochten met versierde karren. Het is echt een heel bijzonder gezicht en het is niet heel ver van Florence en Bologna; mocht je hier met Pasen dus in de buurt zijn, dan is het zeker eens de moeite waard om er even een stop te maken.

Pasen in Florence

3. Florence

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon in Florence blijven als je daar bent, want ook daar vieren ze Pasen heel uitgebreid. Hier zie je niet overal eieren, maar witte duiven; Scoppio del Carro is de naam van hun jaarlijkse festiviteit. Vooral de paaszondag is hier één groot feest: een grote, mechanische duif vliegt dan tegen een grote kar aan voor de Duomo van Florence, waarna een indrukwekkende hoeveelheid vuurwerk de lucht in vliegt.

4. Sicilië

Elk jaar gaan veel mensen met Pasen de straten op, om mee te doen aan een optocht waar iedereen met maskers op loopt. Hier zul je veel maskers zien van de Real Maestranza van Caltanissetta, een historische vereniging die nog dateert uit tijden van de Spaanse overheersing, de mysteriën van Trapani en de vieringen in Prizzi en Adrano, uit de achttiende eeuw.

5. Rome

Natuurlijk wordt Pasen ook groots gevierd in de Italiaanse hoofdstad; de Via Crucis van de Paus gaat dan richting het Colosseum. Het Colosseum is natuurlijk altijd al een indrukwekkend bouwwerk, maar in de avond, met een groot verlicht kruis ervoor is het wel héél bijzonder, hoor.