Penne all’arrabbiata

Arrabbiata betekent boos, maar verwijst in dit gerecht niet naar kwaaie mensen, maar naar de peper die erin zit. Daar kun je zoveel van gebruiken als je zelf wilt, wellicht ben je wat beter bestand tegen hitte dan de gemiddelde Italiaan in de keuken. Als de tomaten in het seizoen zijn, kun je ook kleine verse tomaatjes nemen voor een wat zoeter resultaat.

Recept voor penne all’arrabbiata

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 350 g penne
  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode chilipeper, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Verse basilicumblaadjes ter garnering
  • Optioneel: geraspte Parmezaanse kaas voor het serveren

Bereiding

  1. Kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking in een grote pan met gezouten water tot het al dente is. Giet af en bewaar een beetje van het kookwater.
    2. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte knoflook en rode chilipeper toe. Bak ze kort aan tot ze geurig zijn.
    3. Voeg de tomatenblokjes uit blik toe aan de koekenpan. Breng de saus aan de kook en laat het ongeveer 10-15 minuten sudderen op middelhoog vuur, of tot de saus iets is ingedikt.
    4. Voeg de gekookte spaghetti toe aan de saus in de koekenpan. Voeg indien nodig een beetje van het bewaarde kookwater van de pasta toe om de saus te verdunnen en de pasta beter te laten binden.
    5. Meng de pasta en de saus goed door elkaar, zodat de pasta volledig bedekt is met de arrabbiatasaus.