Perugia – een stad vol middeleeuwse geheimen

Perugia

De hoofdstad van Umbrië is een verrassing te midden van het groene landschap. De op een berg gebouwde stad heeft prachtige vergezichten en zit vol middeleeuwse geheimen, waarvan een ondergronds stuk stad het bijzonderste is. We tippen wat je niet mag missen in Perugia.

Rocca Paolina en de ondergrondse stad

Het meest tot de verbeelding sprekende stukje van Perugia is waarschijnlijk de Rocca Paolina, de ondergrondse gangen die werden gebouwd in opdracht van paus Paulus III. Na de bouw van de burcht lagen hier de kelders, stallen, opslagplaatsen en munitieruimtes, nu worden er in deze ‘stad in de stad’ regelmatig activiteiten georganiseerd. Maar alleen een wandeling door dit ondergrondse gangenstelsel is al indrukwekkend genoeg.

Meer highlights van Perugia

Het Piazza IV Novembre, met de Fontana Maggiore, is het hart van Perugia. Bij mooi weer zitten Perugini en toeristen gezellig op de trappen, al lezend of kletsend, en ook ’s avonds is er genoeg te zien. Aan het plein ligt het Palazzo dei Priori, waarin de Galleria Nazionale dell’Umbria zit. Bijna alle kunstwerken zijn van de hand van kunstenaars uit Umbrië.

De Corso Vannucci is dan misschien de belangrijkste straat van Perugia, de meest fotogenieke is de Via dell’Acquedotto. Hij is vernoemd naar het aquaduct dat hier in de dertiende eeuw werd gebouwd, om het water uit de bergen naar de Fontana Maggiore te brengen. Nadat men in de negentiende eeuw een nieuwe waterleiding had aangelegd, werd het vroegere aquaduct een uniek straatje dat prachtig uitzicht biedt op de stad.

Restaurants in Perugia

Proeven van Perugia kan om te beginnen bij Alphaville, een kleurrijke koffiebar, waar je naast een lekkere cappuccino of espresso terecht kunt voor muffins met pistachenootjes, koekjes of worteltaart. Probeer ook de chocoladetaart waarin de beroemde lokale Baci (chocoladekusjes met hazelnoot en een liefdesspreuk) zijn verwerkt.

Voor later op de dag is Al Mangiar Bene een aanrader. Het is een biologisch restaurant waar zoveel mogelijk wordt gewerkt met producten van lokale boeren. Bij Mercato Vianova eet je een goed bord pasta of risotto, al zijn er ook sushi en burgers. Osteria A Priori is naast restaurant ook een delicatessenwinkel, dus mocht je er niet ter plekke kunnen eten, neem dan in elk geval iets mee voor thuis. Nog vier proeftips voor Perugia zijn Il Cantinone, Civico 25, Il Moderno en La Bottega del Vino.

CiaoTutti