Het eiland Procida, een kleurrijk pareltje voor de kust van Napels

Procida is het kleinste van de drie eilanden voor de kust van Napels. Minder populair dan Capri, maar absoluut de moeite waard: het kleurrijke Marina Corricella steelt bij de eerste aanblik al je hart. In 2022 was het nog Culturele Hoofdstad van Italië met volop evenementen, wij tippen dingen die je het hele jaar door kunt doen op Procida. Plús een rijtje hotels voor de nacht.

1. Het schilderachtige Marina Corricella

Als je van bovenaf neerkijkt op Marina Corricella, lijkt dit haventje net een schilderij. Het is een regenboog aan kleuren, met tussen de pastelkleurige huizen helderwitte wapperende was. Op de golven dobberen vissersbootjes met namen als Angela, Lucia en Maria. Op de kade zijn een paar vissers met verweerde gezichten bezig met het repareren van hun netten.

Tussen de kleurrijke huizen van Procida prijkt het Piazzetta Massimo Troisi, dat herinnert aan de hoofdrolspeler in de film Il Postino. Wil je in stijl van de film eten, schuif dan aan bij La Locanda del Postino, een restaurant dat eveneens een rol in de film had, als de trattoria waar Beatrice werkte.

2. De culinaire kant van Procida

Voor een cocktail of een glas wijn is Blu Procida een aanrader. Deze bar is gevestigd in een voormalige grot, waar de robuuste muren, stenen plafonds en oude vloeren nog een glimp van vervlogen tijden geven. Maar gooi je daar een beetje hout, rotan, staal en vintage spul tegenaan, dan heb je plots een heel hippe tent.

Voor een goed diner ga je naar Il Pescatore, het modern ingerichte restaurant van boutiquehotel San Michele, met op het menu veel verse vis en ander eilandlekkers. Of naar La Lampara, het chique restaurant dat helemaal aan het einde van Marina Corricella ligt, met een terras met uitzicht over zee en een menu vol traditionele eilandgerechten met een eigentijdse draai.

3. Een aperitivo bij zonsondergang

Voor de mooiste zonsondergang moet je aan de andere kant van het eiland zijn, bij de baai van Chiaiolella. Een aanrader is het strand langs Lungomare Cristoforo Colombo, waar je op het houten dakterras van Ristorante Vivara met Aperol Spritz in de hand kijkt naar de zon die langzaam wegzakt in zee.

Een andere aanrader voor een sunset aperitivo op Procida is Maresia, een loungebar en beachclub met zwembad en terras, waar je ook kunt blijven slapen. De naam komt uit het Portugees en betekent ‘zeebries’, een perfecte omschrijving voor een plek waar je de hele dag van de zon, de zee en lekker eten geniet.

De mooiste hotels op Procida

Je geniet pas echt van de charme van Procida als je er ook blijft slapen, bijvoorbeeld bij een van deze fijne hotels:

CiaoTutti