Het groene eiland Isola d’Ischia

Ischia eiland

Het eiland Ischia is misschien niet zo bekend als Capri, maar op dit eiland (een voormalige vulkaan) vind je gezellige plaatsjes, havens vol kleurrijke vissersbootjes en prachtige kerkjes. Het middelpunt van Ischia is de Monte Epomeo, met zijn achthonderd meter de hoogste berg van het eiland. Dankzij deze groene reus wordt Ischia ook wel het ‘groene eiland’ genoemd. Maar niet alleen de berg is gekleurd; tijdens een tocht over het eiland zie je overal bomen, palmen, kleurrijke bloemen en planten in alle tinten groen.

De stranden van het groene eiland

Naast al dat groen vind je op Ischia net als op Capri de mooiste stranden, zoals Spiaggia dei Maronti (waar je het luieren onderbreekt voor een lunch bij Belmare Beach), Spiaggia di Citara met de Giardini Poseidon Terme) of de natuurlijke warmwaterbronnen van Sorgeto, waar warm water zo omhoog bubbelt en zich vermengt met zeewater. Een heerlijke wellnessplek, gratis en voor niks en direct aan zee.

Toe aan een volledig dagje wellness? In het Parco Negombo dompel je je onder in allerlei verschillende baden, middenin een grote mediterrane tuin met verleidelijk uitzicht op zee. Het park heeft ook een grote infinity pool, waar de zee aan je voeten lijkt te liggen. Of ga naar het privéstrand van San Montano, dat verscholen ligt in een prachtige groene baai.

Tussen het zonnebaden door kun je voor de lunch aanschuiven bij Trattoria Casa Colonica, met een kleurrijk terras. Andere aanraders zijn Negombo Bar, waar alle gerechten gebaseerd zijn op tomaten uit eigen tuin, en Melograno Bar, waar gezonde smoothies op je wachten.

Ischia

Pasta met verse vis

Sophia Loren, Tom Cruise en veel andere beroemdheden schoven aan bij Gennaro, de eigenaar van een van de oudste restaurants van Ischia, dat zijn naam draagt. Het opende in 1965 en is nog altijd in handen van dezelfde familie, die je de lekkerste visgerechten voorschotelt. Probeer de risotto alla pescatora of de linguine all’aragosta.

Onder het Santuario del Soccorso in Florio, bij Umberto a Mare, tovert ook chef Umberto de meest bijzondere visgerechten op tafel. Ga daar voor de paccheri dolcemare, met inktvis, rozijnen, pijnboompitten en kaneel. Op de plek waar zijn grootvader zijn vers gevangen vis grilde voor wie toevallig in de buurt was, heeft Umberto een plek gecreëerd waar je graag voor omrijdt. Niet alleen vanwege het eten maar ook vanwege het prachtige panorama over de Baia di Citara en de Scogli Innamorati, de ‘verliefde rotsen’ voor de kust. Wil je blijven slapen, dan kan dat ook: Umberto runt een klein hotel met elf kamers met zeezicht.

Dé blikvanger van Ischia

Het Castello Aragonese is misschien wel het bekendste beeld van Ischia. Het middeleeuwse kasteel vormde ooit een apart eiland, maar wordt inmiddels dankzij een lange promenade verbonden met Ischia. Het kasteel is ongeveer 2.500 jaar geleden gebouwd, door een heerser die vanuit het Siciliaanse Syracuse voet aan wal had gezet. Zijn huidige naam dankt het kasteel aan de koninklijke Aragonese-familie, die het kasteel in de middeleeuwen restaureerde en uitbouwde. In 1441 zorgde Alfonso V ervoor dat het kasteel dankzij een stenen brug verbonden werd met het eiland Ischia.

Richting de stenen brug die naar het Castello Aragonese leidt, vind je de Torre di Guevara, die ook wel bekend staat als de Torre di Michelangelo. Michelangelo zou een tijdje in de toren hebben gewoond, toen hij een relatie had met de schrijfster Vittoria Colonna. Een aantal fresco’s dat in de toren te zien is zou zelfs van zijn hand zijn. Tegenwoordig is het nog altijd een creatieve plek: de toren wordt, samen met de omliggende tuin, vaak gebruikt voor exposities.

Ben je in juli op Ischia? Mis dan het Ischia Film Festival niet, dat plaatsvindt bij het Castello Aragonese. Een week lang zijn er allerlei films te zien, waarin met name unieke landschappen de hoofdrol spelen.

CiaoTutti