Meer dan prosciutto en parmezaan: de beste restaurants van Parma

Parma is de stad van de Parmezaanse kaas en de Parmaham en daarom niet onbekend, maar een rondje rondvragen leerde mij dat er bar veel mensen zijn die de stad nog nooit hebben bezocht – zowel Nederlanders als Italianen. Zonde, want ik verkende vorige week de straten per fiets en werd blij verrast door hoe fijn de stad is. Het is er groen, schoon, mooi en het barst er van de goede restaurants. Hier moet je zijn voor het beste eten in en rondom Parma.

Restaurants in Parma

Cortex bistrot

Cortex Bistrot laat zien dat de traditionele keuken ook kan evolueren zonder de woede van mede-Italianen op de hals te halen. Een familiebedrijf met frisse kijk op de Italiaanse keuken, onder leiding van een jong team.

Enoteca Fontana

Dwaal je rond door het centrum en weet je niet op welk terras je moet gaan zitten? Enoteca Fontana heeft uiteraard een goed aanbod wijnen, maar is ook de perfecte plek om goede broodjes prosciutto di Parma te proeven.

Ristorante Cocchi

Een oudje dat al bestaat sinds 1925. Hier ga je geen voor traditie, bestel je de anolini in brodo, is alle pasta handgemaakt, probeer je vitello ripiena alla parmigiana en bollito misto. Je mag Ristorante Cocchi eigenlijk niet overslaan, want het is echt een instituut in Parma.

Antichi Sapori

Zoals de naam wellicht doet vermoeden: ‘oude smaken’, maar dan wel in een nieuwe jas. Ook dit is een oudje. Al zeventig jaar bekend en geliefd vanwege de huisgemaakte groenten in zuur tot tortelli di verde en schnitzels van paardenvlees. Plus een mooi rijtje wijnen op de kaart.

I Tri Siochètt

Net buiten de stad maar de omweg absoluut waard. I Tri Siochètt betekent ‘drie dwazen’ in plaatselijk dialect. Heel traditioneel, alsof je bij een Italiaan thuis eet, met gerechten als spalla cotta (gekookte varkensschouder), tortino di borragine (taartje van komkommerkruid), salumi, gnocco fritto en uiteraard gevulde pasta.

Tra l’uss e l’asa

Piepkleine wijnbar in een zijstraatje van het centrum, gerund door een stel. Alles op het menu is lokaal en wisselt dagelijks. Leuk voor een hapje tussendoor, maar wel even op de tijden letten want in de middag gaan veel zaken in Parma potdicht.

Ai Due Platani

Ook buiten de stad maar een van de beste Emiliaanse trattoria’s. Ai Due Platani is beroemd om drie dingen: lokale salami, gevulde pasta en de huisgemaakte gelato. De focus op het behoud van traditie en techniek, het fenomenale eten en de sfeer hebben geleid tot nationale én internationale erkenning. Wel even reserveren, anders kun je fluiten naar een tafel.