Salvo is nu al de leukste Italiaanse bakkerij van heel Nederland

Salvo Bakehouse Amsterdam

Salvatore zette mijn favoriet maritozzo op de kaart op de Amsterdamse Hermitagemarkt en won daarmee mijn hart. Toen het nieuws volgde dat hij een eigen bakkerij ging openen in de stad controleerde ik zijn Instagram op de minuut om koste wat kost te voorkomen dat hij zomaar zonder mijn weten de deuren zou openen en probeerde ik regelmatig door de blauw afgeplakte ramen van zijn pand te loeren, zonder resultaat. Nu is het dan eindelijk zover: Salvo Bakehouse is open en is nu al de leukste van heel Nederland, als je het mij vraagt.

Heimwee naar Italië

De Napolitaanse Salvatore Lioniello kwam zeven jaar geleden met zijn vrouw naar Nederland. Toen ze tijdens de lockdown niet voor Pasen naar Italië konden reizen, besloot hij te gaan bakken: ‘Net als veel andere Italianen kregen we heimwee. Voor mijn vrienden maakte ik pastiera, een Napolitaanse taart die tijdens Pasqua traditioneel op tafel komt.’ Mond-tot-mondreclame zorgde ervoor dat de eerste bestellingen binnenkwamen, van mede-Italianen met heimwee, maar ook van Nederlanders die benieuwd waren naar de taart. Die laatste groep daagde Salvo uit tot een missie: Nederland kennis laten maken met meer dan tiramisu en cannoli alleen.

Salvo Bakehouse

Volgens Salvo hebben de Italianen hun zoetigheden internationaal niet genoeg op de kaart gezet, terwijl ze zo veel te bieden hebben. Omdat elke regio zijn eigen specialiteit heeft, richt hij zich niet alleen op Napolitaans zoet. Tijdens zijn pop-upkraam op de Hermitagemarkt zorgde hij er al voor dat foodliefhebbend Amsterdam maritozzi omarmde, een Romeinse brioche met verse slagroom. Bij Salvo Bakehouse kun je die klassieker standaard in de vitrine vinden, samen met een maandelijkse special – deze maand met koffie, pistache, hazelnoot en kardemom.

Salvatores specialiteit

De briochebaksels zijn ook meteen Salvo’s specialiteit. Van briochedeeg maakt hij bijvoorbeeld ook de Veneziana (een soort alternatief voor panettone, anders dan de naam doet vermoeden afkomstig uit Milaan) en Iris (gefrituurde Siciliaanse dolce gevuld met romige ricotta). Maar als er één tip is die je niet mag missen, zijn het volgens Salvo wel zijn cannoli: ‘In Nederland is het moeilijk om echt goede cannoli te vinden, omdat ze vaak vooraf gevuld worden en daardoor zompig worden, of er zit een laag chocolade in om het buisje knapperig te houden. Ons deeg is heel licht en bros en we vullen de cannoli vers.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SALVO (@salvobakehouse)

Hop, hop, op naar Salvo Bakehouse dus, waar je van woensdag tot en met zondag op ontdekkingsreis kunt door de wereld van Italiaanse pasticcini. En doe dat dan gelijk lekker op z’n Italiaans, ’s ochtends vroeg met een dolce naast je caffè al banco. 

Salvo – Tweede Hugo de Grootstraat 9-11 H, Amsterdam