Deze schildercursus kun je bij het Rijksmuseum doen

Italië heeft vele meesters in de schilderkunst voortgebracht die tot ver buiten de landsgrenzen te vinden zijn en inspireren. Zo ook in Nederland. Duik in het leven van grootheden als Michelangelo en Da Vinci en doe een schildercursus in het Rijksmuseum. Dit Amsterdamse museum biedt in de winter allerlei workshops om de donkere maanden door te komen.

Schildercursus Rijksmuseum

Wat dacht je van een cursus ‘Schilderen in de 17e eeuw’? In zes lessen leer je meer over het zelfportret van Rembrandt. In eerste instantie werd gedacht dat Rembrandt zichzelf had geschilderd, versierd met een grote witte tulband en beschreven papieren in zijn hand. Later bleek hij zelf de Italiaanse apostel Paulus uit te beelden. In deze cursus krijg je meer inzicht in het gebruik van Rembrandts technieken en het schilderwerk zelf. Ook maak je een eigen reconstructie en mag je het werk bewonderen in het Rijksmuseum. Deze cursus start 17 november en kost €200.

Daarnaast is er een cursus ‘Schilderen in de middeleeuwen’, waarbij je leermeester de Italiaanse schilder Carlo Crivelli is. Je gaat een deel van zijn meesterwerk Maria Magdalena namaken. Dit werk is rond het jaar 1480 gemaakt en het goud spat van het paneel af. In zes lessen bewonder je in levenden lijve dit schilderij, leer je meer over het meesterwerk en pak je zelf de penselen om Maria na te maken. Ook deze cursus kost €200.

Een workshop ‘Glas in lood’ of ‘Werken met aquarel’ behoren ook tot de mogelijkheden. Het Rijksmuseum is dit initiatief begonnen om jongeren met geschiedenis en kunst te verbinden. Zij vinden dat creativiteit voor iedereen is en tijdens al hun toffe cursussen word je dan ook uitgedaagd om je eigen originaliteit en verbeelding (weer) te vinden. Niks is fout en alles mag. Bekijk alle toffe cursussen op de website van het Rijksmuseum.