Pizza met ‘nduja en dungesneden spruitjes uit Italopop

Da Vanja van der Leeden

Met ‘nduja is het makkelijk scoren, want zelfs een drol wordt nog lekker van deze pittige smeerworst uit Calabrië. Maar af en toe makkelijk scoren mag best. Ik combineer de vettige rokerige ‘nduja met een ei met een lopende dooier en frisse dungesneden spruiten en dille. Dragon zou hier ook lekker bij zijn, maar in het dorp waar ik tegenwoordig woon hebben ze dat niet. Onderstaande hoeveelheden zijn voor twee midi-pizza’s, pas aan naar behoefte.

Recept voor pizza ‘nduja e uovo

Ingrediënten

Italopop – Vanja van der Leeden – €39,99

Bereidingstijd: 10 minuten + 5 tot 10 minuten bakken

  • pizzadeeg
  • 3-4 spruitjes
  • kneep citroensap
  • 1 bol mozzarella
  • 2 soeplepels tomatensaus (pureer daarvoor een blik hele San Marzanotomaten met de staafmixer)
  • 3 el ‘nduja
  • 2 eieren
  • paar dilletakjes, de toppen (andere groene kruiden zoals peterselie, dragon of basilicum kunnen ook goed)

Bereiding

  1. Maak eerst het deeg volgens de beschrijving op pagina 366 in Italopop of gebruik kant-en-klaar deeg.

2. Verwarm de oven 1 uur voor je gaat bakken voor op de heetste stand (boven- en onderwarmte, geen hete lucht, tenzij je van uitgedroogde pizza houdt) en leg er meteen een pizzasteen in.

4. Schoon de spruitjes en snijd ze met een scherp mes of mandoline in ragfijne plakjes. Leg de laatste stukjes van de spruitjes een beetje plat neer om je vingers te sparen en snijd in dunne reepjes. Meng de spruitjes in een kom met het citroensap en een snuf zout en masseer even zodat de smaken intrekken.

5. Scheur de mozzarella in stukken.

6. Besmeer 2 midi-pizzabodems met tomatensaus en beleg met mozzarella.

7. Verdeel de ‘nduja erover en schuif in de oven. Bak in 5 of 10 minuten af, afhankelijk van welke oven je gebruikt. Neem halverwege uit de oven, breek een ei op de pizza en gaar nog een paar minuten tot het wit is gestold.

8. Bestrooi met de fijngesneden spruitjes en dilletoppen.