Een route door het mooiste skigebied van Italië: de Sellaronda

Je hebt van die dingen die gewoon op je bucketlijstje moeten. Een wereldreis maken, een marathon lopen en voor mij was het de Amsterdam Dakar Challenge rijden. Nog zo’n try before you die activiteit is de Sellaronda skiën, een route die zich bevindt in het mooiste skigebied van Italië.

Wat is de Sellaronda?

De Sellaronda is een soort van skimarathon rondom het Sella-massief in de Dolomieten. Deze tocht van 40 kilometer staat bekend als een van de beste skiroutes ter wereld. Pistes met perfecte poedersneeuw, een panoramisch uitzicht over de Dolomieten die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan en dat met zo’n 300 zondagen per jaar. De perfecte wintersportingrediënten voor de tocht van je dromen.

Supertof aan de Sellaronda is dat hij je meeneemt door vier Dolomietenpassen rondom het Sella-massief. Je gaat door Val Gardena, Alta Badia, Arabba en Val di Fasa. Vanuit al deze skigebieden kun je dus aan de Sellaronda beginnen. Er zijn twee routes die je kunt pakken: oranje en groen. Beide routes hebben ongeveer dezelfde moeilijkheidsgraad, al is de oranje route soms iets ijziger en met iets steilere stukken. De oranje route loopt met de klok mee en de groene route gaat andersom (dus tegen de klok in).

Hoelang duurt het om de Sellaronda te skiën?

De Sellaronda is dus 40 kilometer lang en duurt ongeveer vier tot zes uur om te skiën. Maar het ligt er natuurlijk aan in welk tempo je gaat en hoe goed je wintersport-skills zijn. Mijn advies: neem vooral de tijd, want onderweg kom je heel veel gezellige berghutten tegen en vooral de regio Alta Badia staat bekend als culinaire hotspot. Het kan dus zomaar zijn dat je de hele dag zoet bent met de Sellaronda. Let er wel op dat je vóór 10.00 uur ’s ochtends vertrekt zodat je binnen bent voordat het donker wordt. De meeste skiliften sluiten namelijk al tussen 16.00 uur en 16.30 uur. Toch de laatste lift gemist? Het kan de beste overkomen, maar de taxi pakken is wel een dure grap.

Kan iedereen de Sellaronda skiën?

Als complete beginner de Sellaronda skiën is hetzelfde als ongetraind een marathon lopen. Niets is onmogelijk, maar voor deze lange tocht is het fijn (en aan te raden) om toch wat ski-ervaring te hebben. De Sellaronde kent gelukkig geen mega steile stukken maar het is vooral het aantal kilometers wat je kan opbreken. Als je zonder kleurscheuren van de rode piste af komt, is de Sellaronda geen probleem.

Hoe zit het met de skipas voor Sellaronda?

Tijdens deze skimarathon ga je dus door vier verschillende skigebieden. Gelukkig heb je hier geen gehannes met skipassen want al deze vier skigebieden zijn onderdeel van de Dolomiti Superski. Dat betekent dat je met deze pas toegang hebt tot zo’n twaalf verschillende skigebieden. Dat maakt Dolomiti Superski de grootste skiregio van Italië en Europa. Een pas kost tussen de €72 en €80 per dag. Als je ‘m online koopt, kun je zomaar vijf procent korting krijgen.

Hoe kom je bij skigebied Sellaronda?

Veel Nederlanders skippen Italië liever als wintersportbestemming omdat het te lang zou duren om er te komen. Dat valt eigenlijk wel mee. Vanaf Utrecht is het zo’n twaalf uur rijden en dan zit je al in het hart van de Dolomieten. Je kunt ook vliegen met de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Sky Alps. Boek een vlucht naar Bolzano, het dichtstbijzijnde vliegveld om bij de Sellaronda te komen. Met zo’n twee uur ben je er al. Let er wel op dat er alleen vluchten gaan vanuit Antwerpen of Düsseldorf. Wil je vanuit Nederland vliegen, dan kun je er bijvoorbeeld komen door op Venetië te vliegen en nog een autorit eraan te plakken.