Waarom Alta Badia dé culinaire skibestemming is

Alta Badia wintersport

Onlangs was ik met het Italiaanse prachtmerk Colmar op skireis naar Alta Badia, een skigebied in Zuid-Tirol, met 130 kilometer aan pistes kriskas tussen de imposante rotsen van de Dolomieten door. Mijn eerste keer skiën ging niet bepaald van een leien dakje, maar dat maakte precies niks uit: Alta Badia is naast een skigebied voor alle niveaus ook een culinair walhalla. En dáár gaat mijn hart nog sneller van kloppen.

Sciare con gusto in Alta Badia

Allereerst bevindt Alta Badia zich in Trentino-Alto Adige, de regio met de allermeeste sterrenrestaurants van heel Italië. Geheel per toeval schoof ik er diezelfde week nog bij één uit de buurt aan, al was SanBrite voor de gelegenheid even naar het Amsterdamse Wils gekomen om te koken. In één woord: fantastisch. De sterrenrestaurants uit Alta Badia slaan op eigen grond eens per jaar de handen ineen voor een mooi evenement: Sciare con gusto (ook wel: A taste for skiing). En dat maakt skiën nog even vele malen leuker.

Acht sterrenchefs worden voor Sciare con gusto toegewezen aan een berghut op een van de pistes van Alta Badia. Elke chef maakt voor ‘zijn’ hut een gerecht op z’n eigen niveau, maar dan wel toegankelijk voor skiërs, dat gedurende het seizoen op de kaart blijft staan. Ons Colmar-groepje werd door een dolle sneeuwscooteraar van Las Vegas Lodge naar Ütia de Bioch gebracht, om daar de kunst van driesterrenchef en tevens medebrein achter het iniatief Norbert Niederkofler (Hotel Rosa Alpina) te proeven; aardappelknoedels en pucciabrood met graukäsecrème en spekragout. Van de opbrengsten van elk sterrengerecht in zo’n hut gaat drie euro naar een goed doel, dit jaar organisaties voor kinderpalliatieve zorg.

Culinaire skisafari & sommelier on the slopes

In het wintersportseizoen (tot 11 april 2023) vinden er nog meer culinaire evenementen plaats in Alta Badia. Tijdens Sommelier on the slopes nemen een skileraar en sommelier je mee op sleeptouw langs berghutten voor proeverijen van wijnen uit de regio (en die zijn goed, kan ik je vertellen). Bij Breakfast with powder snow bij Las Vegas Lodge word je in alle vroegte getrakteerd op de zonsopgang op meer dan 2.000 meter hoogte én poedersneeuw om als eerste vanaf te roetsjen. Om het seizoen af te sluiten wordt de Wine skisafari georganiseerd met exclusieve wijnen en goed eten op de piste. Het volgende seizoen wordt in december weer afgetrapt met de jaarlijkse Gourmet Skisafari, waarbij je van hut tot hut skiet om daar sterrenchefs zelf en hun gerechten te ontmoeten.

En tot slot: Alta Badia heeft de Ladinische keuken, een Italiaanse cucina waar je hoogstwaarschijnlijk het bestaan nog niet van af wist, maar die je wel wilt kennen. Culinair walhalla, zei ik toch?