7 misdaden tegen pasta die door jou voorkomen moeten worden

Het zóu kunnen dat je een van deze pastafouten regelmatig maakt, of juist dat je er bij ons eerder over gelezen hebt en het daarom nooit van je leven meer doet. Maar voor iedereen die wel een geheugensteuntje kan gebruiken zetten onze collega’s en buongustai van Favorflav ze graag nog eens op een rij: de grootste pastafouten die iedereen maakt(e)… Dus lees mee en huiver, zodat de volgende fouten jou nooit meer verweten kunnen worden.

Pasta breken

Waarom zou je? Pastasoorten hebben hun vorm met een idee erachter, een bedoeling, en als je geen peuter meer bent ben je de hapklare stukjes spaghetti ontgroeid. Nooit meer van die treurige halve spaghettislierten, afgesproken? Als je kleine pasta wil, dan koop je gewoon kleine pasta. Voor de lekkerste mac ’n cheese bijvoorbeeld, al zouden wij daar ook altijd lekker dikke maccheroni voor kopen. Yum…

Olie bij het water

Ten eerste is het ongelooflijk zonde om olie te verspillen in plaats van te gebruiken óver je pasta, waar je het daadwerkelijk zou kunnen proeven. Olijfolie in het pastawater doe je niet. Bang dat je pasta aan elkaar plakt in het kookwater? Dat voorkom je als je de volgende misdaad ook maar laat.

Niet roeren

Weglopen nadat je de pasta in het kokende water hebt gedropt met het idee over acht minuutjes gewoon weer eens een kijkje te komen nemen? Nope. Gaat niet werken. Een paar keer goed de boel doorroeren en losweken terwijl het kookt is belangrijk zodat je straks niet met hompen aan elkaar gekookte pastabrokken zit. En daar heb je dus die olie niet voor nodig!

Afgieten en afspoelen

Neeee! Zonde! Oké, we zien dat afgieten door de vingers als je eerst een flinke mok van het pastawater hebt achtergehouden, maar afspoelen onder de koude kraan is echt een no-go. En we zien het koud afspoelen alléén maar door de vingers als je (de beste) pastasalade wil maken, maar bij élk warm bord pasta wil je dat lekkere laagje zetmeel gewoon laten zitten en niet door de gootsteen spoelen.

Te lang of te kort koken

Na de aangegeven kooktijd voor al dente de pasta nog tien minuten door laten koken omdat je was afgeleid? Ik weet uit ervaring dat dat gebeurt… Stomstomstom. Alsof je het uit een moeras trekt zo zompig. Maar te harde pasta is dan ook weer supergoor, wanneer je nietsvermoedend opeens in het midden van de pastasliert in zo’n harde melige kern bijt. Kortom; opletten geblazen.

De saus óp de pasta lepelen

Treurig maar waar: tenzij je fijn uit een Italiaanse famiglia komt, is dit waarschijnlijk toch het beeld van vroeger dat je hebt van een bord spaghetti met rode saus. Zo’n bord vol lichtgele pastaslierten met in het midden een dampende hoop tomatensaus. Inmiddels weten we collectief beter: saus maak je in een hapjespan, of een braadpan, of een koekenpan met hoge rand– kortom, wat dan ook als het maar groot genoeg is om straks alle pasta met aanhangend vocht bij te scheppen en om te roeren. Want élke pastasliert verdient een jasje van saus, niet alleen die lucky bastards die toevallig net onder de saus in het midden lagen. Hieraan verwant: de pasta moet ook weer niet in de saus verdrínken. Ja, het luistert nauw allemaal hè…

Voorgeraspte kaas erover strooien

Niet doen! Vies, stoffig en muf, en zo zonde om op het laatste moment nog even je zorgvuldig in elkaar getoverde maaltje te verpesten met dit spul. Van een klein stukje Parmezaan kan je echt lang plezier hebben (je kan zelfs de korst gebruiken!) en als je iets minder wil uitgeven is er nog altijd good old Grana Padano; goedkoper dan parmezaan en ook lekker. Koop zo’n stukje, rasp er lustig zelf op los, en zo geef je je pasta de finish die het verdient.

Bron: Favorflav