Spaghetti alle vongole met zeekraal

Zet je alle ingrediënten voor spaghetti alle vongole van tevoren klaar, dan staat de pasta zó op tafel. Dit recept uit Pastabijbel van Roberta Paignier serveer je met zeekraal, een bijzondere voorjaarsgroente (die je ook in de winter kunt kopen) die met zijn zilte en mineralige smaak perfect bij vis en schaal- en schelpdieren smaakt.

Vind je Italiaanse vongole te prijzig? Kokkels zijn een goed alternatief en die bereid je op dezelfde manier.

Recept spaghetti alle vongole

Ingrediënten

Voor 4 personen

Pastabijbel – €27,50
  • 350 g gedroogde spaghetti
  • 1 kg vongole
  • 2 tenen knoflook, in plakjes gesneden
  • 100 g zeekraal, schoongemaakt
  • 150 ml witte wijn
  • 1⁄2 citroen, rasp
  • 1 bosje bladpeterselie, fijngesneden
  • olijfolie extra vergine
  • zout en peper

Bereiding

1. Controleer de vongole en doe kapotte exemplaren weg. Tik de nog openstaande vongole op de rand van het aanrecht. Als de schelp uiteindelijk wel dichtgaat is hij nog goed. Leg de gecontroleerde vongole in een ruime bak met water en spoel ze goed schoon.

2. Verhit een scheutje olijfolie in een grote hapjespan en bak de vongole circa 2 minuten op hoog vuur tot ze allemaal open zijn. Haal 2⁄3 van alle vongole uit hun schelp. Bewaar het kookvocht.

3. Breng een pan water met zout aan de kook en kook de spaghetti beetgaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Houd een beetje kookvocht apart.

4. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook, vongole en zeekraal circa 2 minuten. Blus af met de witte wijn en het kookvocht van de vongole. Breng op smaak met de citroenrasp, peterselie, olijfolie en zout en peper.

5. Garneer met de vongole nog in de schelp.