Spaghetti met knapperig broodkruim

Spaghetti broodkruim recept

Gooi al je vooroordelen overboord! Spaghetti met broodkruim klinkt misschien niet sexy, als je het eenmaal hebt geprobeerd, wil je niet meer zonder. Het knapperige, zoute broodkruim haalt alle smaken in je gerecht omhoog en maakt de meest simpele pasta ineens spectaculair. Een recept van onze collega’s en buongustai van FavorFlav.

In het Italiaans het heet pangrattato, en wordt het ook wel Parmezaanse kaas voor de armen genoemd, maar wie broodkruim op z’n pasta doet is koning te rijk. De saus van deze pasta is simpel en fris door de citroen en verse kruiden. Maak vooral extra veel broodkruim, want vanaf nu wil je het over al je pasta’s. You’re welcome.

Recept spaghetti met broodkruim

Ingrediënten

 • 200 g vers broodkruim of panko
 • 400 g spaghetti
 • 2 citroenen, sap
 • 100 ml olijfolie + extra om in te bakken
 • 100 g Parmezaanse kaas
 • 1 grote handvol basilicum, grof gehakt
 • 1 grote handvol peterselie, grof gehakt
 • zout en versgemalen peper

Bereiding

 1. Breng een pan water aan de kook. Breng op smaak met flink wat zout. Bak intussen het broodkruim of de panko in olijfolie op middelhoog vuur goudbruin en krokant. Kijk uit dat het niet aanbrandt, zet zo nodig het vuur lager. Haal uit de pan en zet apart.
 2. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng intussen het citroensap, de olijfolie, Parmezaanse kaas, het basilicum, de peterselie en versgemalen zwarte peper in een grote kom.
 3. Giet de pasta af en roer deze meteen door het citroenmengsel tot alle kaas gesmolten is. Verdeel over 4 borden en bestrooi met het broodkruim.

Tips

Knapperig broodkruim is ook lekker op pasta met tomaten en ansjovisboter: bak 1 teen knoflook en 6 ansjovisfilets in 4 el roomboter, voeg verse tomaten toe en bak tot ze net zacht beginnen te worden. Hussel de pasta hier doorheen.

Wijntip

Wijn met eten combineren hoeft niet moeilijk te zijn. Het begint bij de stelregel ‘what grows together, goes together.’ De streekkeuken gaat niet voor niets perfect samen met wijnen uit diezelfde streek. Pasta, Parmezaan, citroen? Daar past natuurlijk het allerbeste een Italiaanse wijn bij! Tuurlijk kun je daar nog steeds heel veel kanten mee op, maar heb je wel eens aan een Soave gedacht?

Soave was in 1927 een van de eerste Italiaanse wijngebieden die werden afgebakend om de kwaliteit van de wijnen te waarborgen. ‘Soave Classico’ verwijst naar deze oorspronkelijke productiezone. Het ligt achter het eeuwenoude en pittoreske dorpje Soave, in de streek Veneto, zo’n 20 kilometer ten oosten van Verona. De bodem in het gebied is enerzijds vulkanisch en anderzijds tjokvol kalkrijke organismen. En dat proef je! Een goeie Soave is krachtig, intens en gelaagd terwijl de subtiliteit van de wijn wordt verzekerd door immer aanwezige zuren die het water in de mond laten lopen… En de druif? Die is ieder geval garganega, vaak solo of in een blend, zoals bij de Soave Classico van Farina, die iets iets appeligs en floraals combineert met een zweem ziltigheid en een hint van vuursteen. Zalig!

Bron: FavorFlav