De mooiste stranden van Puglia

De regio Puglia ligt in de hak van de Italiaanse laars en wordt omringd door strand. Zowel aan de Adriatische Zee (oost) als de Ionische Zee (west) vind je de mooiste plekken om te zonnen. Waait de wind van uit het westen? Dan kun je het beste naar de Adriatische kust, als de wind vanuit het noorden of oosten komt, is de Ionische kust de beste optie. De zee is dan helderder, kalmer en je heb de wind niet volop in je gezicht. Even van te voren een wapperende vlag checken dus. Het schijnt zelfs dat je in Puglia officieel een van de mooiste stranden ter wereld vindt, niet geheel toevallig óók een van onze zeven favorieten.

De 7 mooiste stranden van Puglia

Punta Prosciutto

Volgen de Britste krant The Telegraph behoort Punta Prosciutto (ja, zoals de ham) tot een van de mooiste stranden ter wereld. Dat kunnen wij beamen want met helder, warm zeewater en fijn wit zand, lijkt het meer op een strand uit het Caribisch gebied. Het strand is openbaar dus je kunt je eigen spullen meenemen en overal je handdoek uitrollen. Let er wel op dat dit een populair strand is voor gezinnen. Het water is er namelijk ondiep en dus veilig om in te zwemmen.

Baia di Vignanotica

Iets lastiger te bereiken maar zeker de moeite waard: Baia di Vignanotica. Met de auto is het al een flink afdaling naar beneden. Eenmaal beneden kun je de auto parkeren voor een tientje en via de trappen naar het strand lopen. Het strand is zo bijzonder omdat het omringd wordt door witte rotsen en omdat het er zo rustig is. Het water wordt al snel diep waardoor je er goed kunt zwemmen. Neem zelf een koelbox mee of plof neer bij een van de twee restaurantjes. Zin in iets actiefs? Huur dan voor twaalf euro een kano.

Torre Guaceto

Nog zo’n stukje ongerepte natuur vind je bij Torre Guaceto. Dit strand ligt in een natuurreservaat van het Wereld Natuur Fonds. Verwacht hoge duinen, een wit zandstrand en turquoise water. Omdat het midden in de natuur ligt zijn er geen strandtenten, maar dat los je zo op door eigen eten en drinken mee te nemen. Je kunt dit paradijs alleen te voet of per fiets bereiken, de auto laat je achter bij Punta Penna Grossa (waar je op het strand soms schildpadden kunt spotten). Dit is ook het perfecte strand om te snorkelen of kitesurfen.

Lido Bosco Verde

Liever het Bloemendaal van Italië bezoeken? Bij Lido Bosco en Viar Beach Club vind je alle ricchi e famosi van Puglia. Dat betekent het beste eten, mooie mensen en de leukste feestjes. Bij Lido Bosco Verde bijvoorbeeld staat er ieder weekend vanaf de namiddag een DJ. Bestel die Aperol en dans bij een ondergaande zon.

Santa Maria di Leuca

In het meest zuidelijke puntje van Italië vind je Santa Maria di Leuca, een badplaats voor de rijken. Hier werden in de 19e eeuw mooie villa’s gebouwd in Art Nouveau-stijl. In deze plaats is alles netjes en goed verzorgd, ook de stranden. Aanrader is om naar het wijnrestaurant Lido Giulia te gaan, waar je een bedje kunt huren en oesters kunt bestellen.

Otranto

Als je een citytrip wilt combineren met een dagje strand, is Otranto leuk om te bezoeken. Dit stadje ligt in het meest oostelijke gedeelte van Italië en heeft een spannende geschiedenis. Otranto was namelijk de eerste plek waar veroveraars aan land kwamen. De oude stadsmuur is nog bijna helemaal intact waardoor je echt terug gaat in de tijd. Als je uitgekeken bent, kun je makkelijk naar het grote stadsstrand. Het uitzicht op zee is het mooist vanaf Via Bastione dei Pelasgi of Molo San Nicola.

Isole Cheradi

Voor de kust van Tarente liggen de Cheradi eilanden. Vanaf Tarente pak je makkelijk de boot, wat al een bijzondere ervaring is op zich. Met een beetje geluk spot je namelijk dolfijnen onderweg. Met een halfuurtje sta je op een van de groene eilanden, die bekend staan om hun verlaten stranden, waterpoelen en uitgestrekte duinen en bossen. Alsof je héél eventjes op Expeditie Robinson bent beland.