10 niet te missen tips voor je vakantie in Puglia

Een vakantie in Puglia is de afgelopen jaren enorm populair geworden. De hak van de laars is geen onbekend gebied meer en iedereen weet z’n weg te vinden naar de helderwitte masseria’s, de stenen trulli en de paradijselijke stranden. Gelukkig zijn er nog altijd veel parels te vinden die niet in elke reisgids staan, maar die wij voor jullie hebben weten op te sporen, binnen en buiten de bekende dorpjes van Puglia.

Puglia tips

» De gouden trullo
» Monopoli en de Riviera dei Trulli
» Ceglie Messapica
» De beste burrata van de regio
» Ontdek de keuken van Puglia
» Lecce
» Otranto
» De Grotta Verde
» Bounty-stranden van Salento
» Het land van wijn

1. De gouden trullo van Alberobello

De beroemdste streek van Puglia ligt er middenin: de Valle d’Itria, waar overal trulli opduiken. De bekende witte huisjes met een kegelvormig dak. In totaal zijn er zo’n vijfduizend trulli te vinden in dit deel van Puglia, waarvan de oudste ongeveer driehonderdjaar oud zijn.

De meeste ervan vind je in Alberobello, dat daardoor talloze toeristen trekt. Ze gaan vooral naar Rione Monti, de bekendste wijk van het stadje. Hier staan ongeveer duizend trulli, die deels volledig gerestaureerd zijn. Naast deze opgeknapte trulli zijn er in Alberobello ook nog genoeg authentieke te vinden, vooral in de wijk Aia Piccola.

Tips Puglia: Trullo d'Oro

Gezien de populariteit van Alberobello vind je er veel restaurants. Een aanrader is Trullo d’Oro (‘trullo van goud’) waar chef-kok Davide Girolamo in de keuken staat. Op het menu traditionele gerechten uit Puglia, bereid met verse ingrediënten en een eigen, gouden draai van lo chef. Wat denk je bijvoorbeeld van de spaghetti al Trullo (met speciale tomaatjes en canestrato pugliese – een regionale kaas) of van een tortello ripieno di fave e cicoria con datterino giallo, baccalà, olive e fior di cappero (een met tuinbonen en cichorei gevulde tortello met gele tomaatjes, kabeljauw, olijven en kapperbloemetjes)?

2. Monopoli en de Riviera dei Trulli in Italië

Polignano a Mare is misschien net wat meer Instagrammable, maar Monopoli is ons favoriete kustplaatsje in de buurt van Bari, vooral vanwege het haventje met z’n kleurrijke vissersbootjes. Na het proeven van de sfeer in de straatjes van Monopoli schuif je aan bij Komera, met modern-traditionele gerechten. Vanuit het centrum van Monopoli wandel je op je gemak naar het stadsstrand, Cala Porta Vecchia. Je zont er met uitzicht op de oude stadsmuur, waar de kanonnen nog altijd staan opgesteld.

Liever echt een dagje naar het strand vanuit Monopoli? Dan is Capitolo een aanrader. Deze lange kuststrook is zeer geliefd, niet alleen vanwege het zandstrand met duinen, maar ook vanwege de brede keuze aan strandtenten. Je vindt hier heel wat luxe lido’s, waar je tijdens de lunch geniet van sushi alla pugliese, met vis, garnalen en zee-egels. ’s Nachts wordt het strand één grote openluchtdiscotheek, waar je danst tot zonsopgang.

Je kunt de kust van Monopoli ook vanaf het water bekijken, via Rent Me Charter van Michele. Boek een catamaran met uitgebreide lunch en neem een duik in het heldere water tijdens een van de tussenstops.

De kust ten zuiden van Monopoli, grofweg tussen Fasano en Brindisi, wordt ook wel de Riviera dei Trulli genoemd. Je vindt er een aantal minder bekende bezienswaardigheden, zoals het Parco Archeologico Egnazia, een van de oudste nederzettingen die je in Puglia kunt vinden. Een deel van de oude stad ligt nog onder water. Op verzoek kun je met een van de archeologen van het park gaan snorkelen, om de Romeinse muren te ontdekken die nog altijd overeind staan, ónder het volgens Horatius zo stormachtige water.

Voor een culinaire stop aan de Riviera dei Trulli ga je naar Pescheria 2 Mari in Savelletri, dat beroemd is vanwege de rauwe vis en de uitstekende ricci di mare (zee-egels). Lunchen aan zee kan bij Il Santos, een strandtent met een soort Griekse taverna waar ze allerlei gerechten uit de Grieks-Pugliese keuken serveren.

3. Ceglie Messapica – Città della gastronomia

Ten zuidwesten van Ostuni, het bekende witte stadje, ligt Ceglie Messapica. De huizen zijn hier net zo wit en fotogeniek als in Ostuni, maar het is hier veel minder druk en daardoor doet het allemaal wat authentieker aan. Ook is het stadje wat oosterser Ceglie. Er is een kasteel en kathedraal met koepel, maar hier kom je eigenlijk niet voor de monumenten. Ceglie Messapica staat namelijk bekend als città della gastronomia.

Niet alleen ligt hier de bekende Med Cooking School, waar Italiaanse koks uit het hele land cursussen komen volgen, je vindt er ook veel, heel veel uitstekende restaurants. Bekend zijn de (bijna) sterrenzaken, zoals Cibus, Botrus en Al Fornello da Ricci, maar Ceglie heeft ook veel kleine restaurants, soms niet meer dan een alkoof of kelder. Hier staat elke dag iets anders op het menu, afhankelijk van de keuze op de markt en het humeur van degene die achter de pannen staat. Aanraders zijn onder meer Trattoria Piaceri e Tradizioni, Osteria Da Giuseppe en – onze favoriet: Vino Fritti e Cucina, een kleine wijnbar waar de eigenaar de hele tafel vol zet met antipasti. Er staan in tien minuten minstens evenveel bordjes op tafel. Gastvrijheid ten top.

4. Burrata proeven bij de beste kaasmaker van Puglia

We noemden eerder al de canestrato, maar Puglia staat vooral bekend om de burrata. Deze romige Italiaanse kaas wordt gemaakt van mozzarella en room. De buitenkant van burrata is hetzelfde als die van een gewone bol mozzarella. Nadat de buitenkant gemaakt is, wordt deze in de vorm van een zakje gegoten. Dit ‘mozzarellazakje’ wordt vervolgens gevuld met zowel mozzarella als verse room, waardoor je een zeer zachte, romige soort mozzarella krijgt die je verser dan vers eet.

In veel restaurants staat burrata op het menu, maar deze romige kaas smaakt nog lekkerder als je hem proeft op de plek waar ze gemaakt worden. Een van onze favoriete adresjes is Caseificio Dicecca in Altamura. Proef zeker de Lingotto d’Oro (‘gouden tong’), met een eetbare korst die extra veel smaak krijgt dankzij de Pugliese olijfolie, en de Nodo d’Amore (‘liefdesknoop’, een lekker lichte mozzarella).

Puglia tips: pasta maken en burrata

5. Ontdek de keuken van Puglia bij L’Orecchietta

Bij L’Orecchietta krijg je de kans om de traditionele keuken van Puglia te ontdekken, al meer dan dertig jaar gerund door de Rosato’s. De oogst uit eigen tuin zorgt voor kraakverse ingrediënten, die je kunt bestellen in het restaurant maar ook zelf kunt leren bereiden tijdens een kookworkshop van Lisetta. Zij leert je bijvoorbeeld hoe je zelf verse orecchiette kunt maken. Als de gastvrijheid van de familie naar meer smaakt, reserveer je een kamer in hun bed & breakfast op een rustige plek in de Terre del Negroamaro: Corte dei Furesi.

De accommodatie is ontstaan na renovatie van twee oude boerenhuizen. De charmante kamers zijn licht ingericht, met oog voor detail. Het is een mooie mix tussen de oorspronkelijke materialen en moderne invloeden. Je vindt er niet alleen typische stergewelven, cementvloeren en antieke meubels (van grootmoeders en tantes), maar ook handgemaakte producten uit Puglia (je ontbijt bijvoorbeeld met het bijzondere servies uit Grottaglie). Al het lekkers komt van lokale producenten of uit eigen tuin.

6. Lecce – stad van barok en bijzondere restaurants

Lecce is een prachtige stad vol barokke architectuur, mooie monumenten en charmante straatjes. Naast kunst en cultuur heeft Lecce bovendien veel winkels met Slow Food, delicatessen, lokaal handwerk en design. Een dagje Lecce mag dan ook niet ontbreken tijdens je vakantie in Puglia, maar de stad is ook perfect voor een stedentrip – en weer eens iets anders dan een weekend Rome of Milaan. Of je nu houdt van een eenvoudige pasta in een rustieke osteria of van uitgebreid dineren in een chiquere setting, in Lecce kan het allemaal.

De Via Umberto I is bijna één grote wijnbar. Je vindt hier een aantal leuke wijnbarretjes met terras. Aanraders zijn Viveur en Enoteca Mamma Elvira. Iets verderop, tegenover de barokke façade van de Santa Croce, is ook Galleria een fijne plek voor een glas wijn of een Spritz. Voor een cocktail kun je terecht bij Quanto Basta of La Tipografia.

Aanrader voor een bijzonder diner is Alex, een visrestaurant dat verschillende jaren verkozen werd tot beste restaurant van Lecce door de Italiaanse gastronomische gids Gambero Rosso. En nog altijd staat Alex steevast hoog in alle culinaire lijstjes. Dat is grotendeels te danken aan chef-kok Alessandra Civilla, klein van stuk maar een groot genie in de keuken.

Een steenworp verderop schuif je aan bij Bros’, niet zomaar een restaurant. Het idee van Floriano Pellegrino en zijn twee broers zag het licht in 2015 en heeft zich sindsdien keer op keer weten te vernieuwen. De gerechten zijn minimalistisch in stijl, maar hebben maximale smaak, waarbij verse streekproducten de hoofdrol spelen. Er zijn verschillende menu’s, van vijf tot vijftien gangen, maar ook à la carte-gerechten.

Aan de andere kant van het Castello Carlo V ligt Primo Restaurant, waar chef Solaika Marrocco de keuken bestiert. Ook Solaika gaat uit van de rijkdom van de Pugliese keuken, maar ze kan het niet nalaten met alle bekende ingrediënten te experimenteren, te spelen, ze te laten samenvloeien of juist als tegenpolen neer te zetten. Ze houdt niet van steeds hetzelfde recept, steeds dezelfde combinaties, dezelfde kunstjes.

7. Otranto – het meest oostelijke plaatsje van Puglia

Otranto heeft een prachtige kathedraal – dankzij de enorme mozaïekvloer echt een van de hoogtepunten van je bezoek aan Otranto – en een stadsmuur die nog bijna helemaal intact is. Binnen de muren is het lekker slenteren. Goed eten kan bij Laltrobaffo, waar chef-kok Cristina Conte creatieve gerechten met verse vis op tafel tovert.

Aan de kust even ten zuiden van Otranto is er een prachtig panoramapunt: Punto Palascia. Op slechts een dikke honderd kilometer afstand ligt Albanië, waarvan je op heldere dagen de kustlijn kunt zien. Meteen ten zuiden van Otranto ligt het Laghetto della Cava di Bauxite, een bijna magische omgeving. Dankzij het aluminium dat hier in de aarde zit, kleurt de aarde zelf rood terwijl het water van het meer een groenblauwe gloed krijgt. Alsof je op een andere planeet beland bent.

8. Grotta Verde – een duik in een groene grot

Een van de beroemdste grotten van Puglia is de Grotta della Poesia, een klein natuurlijk zwembad omringd door rotsen, even ten zuiden van Roca Vecchia. Prachtig, maar vaak enorm druk. Minstens zo mooi en meestal veel rustiger is de Grotta Verde bij Marina di Andrano, met een prachtig groen verlichte grot waarin je een duik kunt nemen.

9. Naar een Bounty-strand in de Salento

De Salento, in het diepe zuiden van Puglia, staat vooral bekend om de mooiste zee. Als je langs de kust rijdt, kom je bijzonder mooie baaien tegen met kristalhelder water. Ook de stranden hier zijn prachtig; ze doen niet onder voor die van de Malediven of andere Bounty-plekken.

Wat de stranden van de Salento extra aangenaam maakt, is dat je er naast veel vrije stranden ook een uitgebreide keuze aan lido’s (strandtenten) vindt, waar je een ligbedje en een parasol kunt huren. De meeste lido’s hebben een uitstekend restaurant en in (met name) augustus veranderen sommige stranden ‘s avonds in een openluchtdiscotheek waar je tot de ochtend kunt dansen in het zand. Daarna keert de rust weer terug, in het najaar heb je soms de kust voor je alleen (en dan is het soms nog warm genoeg om te zwemmen!). Lido Punta della Suina en Lido Beija-Flor zijn aanraders.

10. Puglia, land van wijn

De hak van de Italiaanse laars is het gebied dat door de Grieken vanwege de uitgestrekte wijngaarden Enotria werd genoemd, ‘land van wijn’. De bekendste druivenrassen zijn de primitivo en negroamaro. Proeven kan onder meer bij Leone de Castris, een van de oudste wijnmakers van Puglia. Dit wijnhuis maakt de wereldberoemde Five Roses, een van de eerste rosés die werd geëxporteerd.

Witte wijnen vind je met name in de omgeving van Locorotondo en Martina Franca. De Strada dei Vini DOC Locorotondo e Martina Franca is een van de meest bijzondere wijnroutes van Italië, omdat hij je dwars door de vallei vol trulli leidt.

Er zijn vele cantina’s in de regio te bezoeken. Een aanrader is Vigneti Reale (Lecce), met ruim tachtig hectare aan wijngaarden in de Salento. Ze maken verschillende mooie wijnen, maar vooral de Santa Croce Riserva di Salice Salentino en de Primitivo di Manduria Gloria zijn de moeite waard. Azienda Biodinamica Cefalicchio (Canosa di Puglia) is een wijnbedrijf met een lange geschiedenis en een indrukwekkende lijst onderscheidingen. Naast de cantina vind je er ook een relais met een spa en een restaurant. Bij Tenute Rubino (Brindisi) produceert de familie Rubino wijnen van verschillende druivensoorten, met als bijzonderste de wijn van de Susumaniello-druif.

CiaoTutti