Castle Elvira is je droombestemming in Puglia

Castle Elvira

Ik droom sinds deze week over een droomkasteel waar je ook echt kunt dromen. Het is bleekroze, heeft vier torens (en ik ben nogal dol op torens), een zwembad, jacuzzi en wordt omringd door een stuk of dertig voetbalvelden aan olijf- en citrusbomen. En het is, na honderd jaar leegstand, omgetoverd tot waanzinnig boutiquehotel. Zie dat interieur maar eens.

De legende van het kasteel

Het verhaal achter het kasteel is wel een tikkie verdrietig. Twee ouders bouwden het ergens in 1800 voor de verjaardag van hun enige kind en oogappeltje Elvira, naar het evenbeeld van haar favoriete kasteel elders in het land. Toen ze haar even uit het oog verloren en het zoete kind een verrassingsfeestje wilde organiseren als dank, maakte ze een dodelijke fout: Elvira plukte giftige paddenstoelen en zag deze aan voor porcini. In diepe rouw verlieten haar ouders het kasteel, om nooit meer terug te komen. Het kasteel raakte in de eeuw daarop in verval, tot een Brits koppel het pand kocht en haar geest liet voortleven.

Castle Elvira

Steve Riseley en Harvey B-Brown verbouwden de boel tot een boutiquehotel met zes suites, renoveerden alle originele ornamenten (lekkere tegeltjes, fresco’s op het plafond, die dingen) en gooiden het vol met designmeubilair en kunst van de hand van B-Brown, die er ook tekenworkshops geeft. Riseley zette zich in voor het herstel van de oude bomen op het perceel, die door een ziekte die door heel Puglia huishoudt op sterven na dood waren – met succes.

Privéchef Fabiana geeft in het restaurant met de citrusvruchten van het land, granaatappel, verse kruiden en andere ingrediënten uit de buurt een moderne draai aan de Pugliese keuken. Heb je zin in een cocktail, dan zit de conciërge bovenop z’n WhatsApp om je die te brengen met de rijdende cocktailbar in Piaggio. Of je nu de zonsondergang zit te bewonderen op het dakterras, in dat zwembad ligt, of in je fluwelen bed.

Castle Elvira

Castle Elvira
Castle Elvira | © Rei Moon

Tower Elvira

O, en Castle Elvira heeft een steengooi verderop ook nog een zusje staan. Oude uitkijktoren Tower Elvira is verdeeld in twee suites (met elk een eigen tuintje en barbecue) en heeft net zulke goede genen als het kasteel.

Castle Elvira
Castle Elvira | © Rei Moon

Hoofdbeeld: © Mark Cocksedge