Vergeet gnocchi, strangolapreti is tien keer lekkerder

Het zou zomaar kunnen dat ik eerst strangolapreti en proefde en veel later pas gnocchi. Strangolapreti – balletjes van brood en spinazie –  is namelijk het gerecht van mijn jeugd, het gerecht dat ik proefde in berghutten en kleine restaurants bij afgelegen meertjes. Mijn haren nog nat van het zwemmen of mijn voeten in bergschoenen, tintelend na een wandeling. Uiteraard was de strangolapreti gemaakt door een nonna, want alleen zij beheersen het recept. Het is smeuïg en toch stevig, romig en toch aards. Ze smelten op je tong en zijn eigenlijk veel te zwaar voor een zomerdag, maar wat maakt het uit.

De ingrediënten: (oud!) brood, spinazie, eieren en Parmezaanse kaas. Het heeft zoveel meer smaak dan gnocchi, dat je eigenlijk geen saus nodig hebt. Maar het feest is compleet met een salie-boterjus en een beetje extra geraspte Parmezaan.

Lokaler wordt het niet

Klein probleem: strangolapreti is nergens verkrijgbaar in Nederland. Zelfs in Italië zullen velen je in complete verwarring aankijken als je om een portie vraagt. Het is een typisch gerecht uit Trentino-Alto Adige, je proeft er de bergen in terug. Vroeger was het een manier om oud brood op te maken en de spinazie – snijbiet mag trouwens ook – kwam natuurlijk gewoon uit de eigen moestuin. In plaats van Parmezaanse kaas gebruiken de nonna’s ook lokale bergkazen, zoals de Tretingrana.

Je zult dus naar Noord-Italië moeten afreizen om dit te proeven – daar liggen de spinazieballetjes in veel gevallen ook in het koelvak van de supermarkt – of zelf de keuken in moeten duiken. Dat is gelukkig helemaal niet zo ingewikkeld.

Recept voor strangolapretti trentini

Ingrediënten

  • 400 gram oud brood, in stukjes
  • 500 ml melk
  • 500 gram spinazie
  • 2 eieren
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas + extra
  • 100 gram bloem
  • 100 gram boter
  • Zout, peper en nootmuskaat naar smaak
  • Boter en salie voor serveren

Bereidingswijze

  1. Week het brood in de melk tot het zacht is.
  2. Kook de spinazie, laat uitlekken en hak fijn.
  3. Meng het geweekte brood, de gehakte spinazie, eieren, Parmezaanse kaas, bloem, zout, peper en nootmuskaat tot een samenhangend deeg.
  4. Vorm kleine balletjes van het deeg.
  5. Kook ze in gezouten water tot ze naar de oppervlakte drijven.
  6. Serveer met gesmolten boter en salie, en bestrooi met extra geraspte Parmezaanse kaas.