Surfen in Italië, het kan!

Als je een keer naar een andere surfplek wilt dan Biarritz of Ericeira, dan is Italië ook een goede optie. De plek waar je bijna helemaal alleen in het water ligt en je een surfsessie afsluit met een verse pizza. Ik ben fan. Italië heeft kilometers aan kustlijn die een walhalla zijn voor surfers en ook kiten wordt steeds populairder hier. Hier moet je zijn voor de beste golven en wind, voor zowel surfen in Italië als kitesurfen.

Surfen in Italië

Surfen op Sicilië

Eind jaren tachtig doken de eerste surfers op in Sicilië en het plaatsje Mondello is zelfs de thuishaven van negenvoudig wereldkampioen surfen, Riccardo Giordano. Mondello wordt ook wel het Hawaii van Sicilië genoemd. Het is een van de bekendere surfspots van het eiland. De beste golven heb je er in de herfst wanneer de swell kan oplopen tot zo’n drie meter. Lekkere trek na het surfen in Italië? Bij Trattoria da Enzo kun je een pasta met zee-egel bestellen, een hit op het eiland.

Surfen op Sardinië

Met meer dan 75 procent aan kustlijn is Sardinië bijna gemaakt om te surfen. Het wordt ook wel het mooiste surfeiland van Europa genoemd, en dat in Italië. Je kunt hier bijna het hele jaar golfsurfen, maar het meest consistent is het in de winter, van november tot april. In Porto Ferro vind je een paar surfscholen en misschien wel de beste golven van het eiland. Je hebt er twee secties waar je zowel naar links als naar rechts kunt surfen. Op een goede dag kun je hier zelfs een barrel pakken!

Nog zo’n fijne spot is Piscinas, omdat het goed bereikbaar is met de bus en auto. Je kunt hier de hele dag heen en een beetje surfen en chillen op het strand. In de herfst kun je hier goede golven verwachten, maar ook voor beginnende surfers is het een fijne spot omdat het water niet al te diep is. Ben je al wat verder met je surfskills? Capo Mannu is een waanzinnige spot, maar heeft wel rotsen op de bodem en een zeer sterke stroming. Alleen de beste surfers gaan hierheen.

Surfen in Toscane

Op het vasteland van Italië vind je ook goede golven en wel in Toscane. Je vindt er golven voor alle niveaus, goede faciliteiten en natuurlijk fantastische stranden. Versilia is het surfwalhalla waar in de jaren zeventig het surfen begon. Het verhaal gaat dat twee vrienden een surffilm zagen en besloten om een eigen board te maken. Hierdoor werd het surfen steeds populairder, intussen vind je er dan ook een paar scholen. De grotere surfscholen vind je in Viareggio, waar je een consistente surf hebt en ook een breed zandstrand waar je na je sessie kunt zonnen. Je hebt ook gezellige shops waar je een strandoutfit kunt scoren, of je board kunt laten fixen.

Kitesurfen Italië

Kiten op Sicilië

Naast surfen is kitesurfen ook een ding op Sicilië. Laguna dello Stagnone is daarvoor de beste spot. Je vindt hier agri-glamping Wind Resort, die direct aan het strand ligt. Perfect als je vakantie in het teken staat van watersporten.

Kitesurfen op Sardinië

Ook op Sardinië is kitesurfen is populair en watersporters van over de hele wereld vliegen naar het noorden van het eiland voor het kiten. De heldere zee, de wind en het warme water maken het een paradijs om te kitesurfen in Italië. In Porto Pollo is onlangs nog de Sardinia Grand Slam gehouden, onderdeel van de World Kite League. De beste kiters van de wereld kwamen hierheen om de titel te winnen. Porto Pollo is te gek voor alle surfers omdat het twee baaien heeft, eentje voor het golfsurfen en de andere voor kiten.