De mooiste plekken om in het wild te zwemmen in Italië

Italië barst van de mooie wateren om in te zwemmen. Denk bijvoorbeeld aan het uitgestrekte Gardameer, het blauwste zeewater op Sicilië of een waterval waar je onder kunt zwemmen alleen bij hoogwater. Dit zijn de acht mooiste plekken in Italië voor een plons in natuurwater.

8x zwemmen in het wild in Italië

Beste voor helderblauw water – Laghetti D’Avola, Syracuse, Sicilië

Dat blauwste water? Laghetti D’Avola op Sicilië herbergt het helderste water van Italië. Niet alleen het water, maar ook de natuur is een plaatje. De meertjes bevinden zich namelijk onderin de kloof van Minti Iblei. Via een zandpad met rotsen kun je in zo’n veertig minuten naar beneden afdalen. De meertjes zijn omgeven door een kloof vol met watervallen, waar je kunt liggen op de rotsen. Let er wel op dat er geen toiletten, douches of restaurants aanwezig zijn.

Beste voor warmwaterbronnen – Fosso Bianco, Bagni San Filippo, Toscane

Een magische plek in het bos waar je jezelf kunt trakteren op een natuurlijke beauty treatment. Hier stroomt een warmwaterbron langs een enorme witte kalkrotswand in een paar natuurlijke waterpoelen. Via een bospad dwaal je af naar beneden, naar de waterbronnen die het hele jaar rond de veertig graden zijn. Plons in het witte, kalkhoudende water en smeer jezelf in met modder, het schijnt heilzame effecten te hebben. Op de rotsen kun je relaxen en opdrogen.

Beste voor watervallen – Cascata Plera, Tolmezzo, Friuli-Venezia Giulia

Dit is misschien wel de mooiste waterval van Italië. Twintig meter hoog, stromend langs een gifgroene wand van mos. Om dit spektakel te aanschouwen moet je alleen wel geluk hebben. Pas als er genoeg water door rivier Plere stroomt, verandert deze waterval in een van de mooiste van het land. Als je geen geluk hebt kun je naar het nabijgelegen Vila Santina gaan, waar je waterval Cascata Radime vindt die ook het bezoeken waard is.

Beste voor picknicken aan het water – Lago di San Domenico, L’Aquila, Abruzzo

Niet veel mensen reizen af naar Abruzzo, waar Gole del Saggittario ligt. De woeste natuur heb je daardoor helemaal voor jezelf. Bezoek Lago di San Domenic, een bergmeer met de typische frisse berglucht en waar de omgeving weerspiegelt in het water. Vooral met zonsondergang is het een aanrader om hier met een picknickmand heen te gaan. Zo aan het water is het net een levensechte natuurbioscoop.

Beste voor skinnydippen –  Spiaggia della Rocca, Manerba di Garda, Lombardije

Je moet er iets voor over hebben om bij de beste skinnydipplek van Italië te komen, maar dan heb je ook wat. Deze afgelegen plek ligt in een natuurpark bij het Gardameer waar je met een uurtje wandelen bent. Trotseer de heuvels, wandel door de olijfbomen en neem een duik in het groenblauwe water. Vergeet niet om eigen eten en drinken mee te nemen. Je bent hier namelijk net Robinson Crusoë op een verlaten strand.

Beste voor gezinnen – Le Piscine dell’Auro, Vallei van Metauro, Le Marche

Beeld je in: een vallei waar de ene helderblauwe waterval in de andere stroomt, omringd door rotsen en groene heuvels. De watervallen zijn enkel een paar meter hoog waardoor het de perfecte speeltuin is voor kinderen. Ook zijn er meerdere natuurlijke warme poelen waar kinderen veilig kunnen zwemmen. De omliggende rotsen zijn de perfecte plek om op te warmen en te werken aan je tan.

Beste voor kanoën en varen – Lago di Ledro, Trentino

Ga buiten de gebaande paden en bezoek Lago di Ledro, wat vlakbij het drukke Gardameer ligt. Vooral onder watersporters is dit een populaire plek. Lago di Ledro is het hoogst gelegen zeilwater van Italië en in de zomer komen er dan ook veel Olympische kampioenen om mee te doen aan belangrijke races. Dankzij de omliggende bergen en bossen en het kristalheldere water is dit bovendien een van de mooiste meren van Trentino. Ga op ontdekkingstocht en huur zelf een boot of een kano. Rondom het meer vind je verschillende afgelegen strandjes waar je tussendoor kunt uitrusten.

Beste voor wildkamperen – Foppiano, Fiume Taro, Emilia-Romagna

Wil je net doen alsof je in de film Into de Wild zit, dan kun je het beste naar Emilia-Romagna. Je mag hier wildkamperen in het bos en het heldere water van de rivier de Taro is dé plek om ongestoord te zwemmen. Deze rivier heeft veel afgelegen plekken met watervallen om in te dobberen of van de rotsen te duiken. Foppiano biedt ook verschillende wandelingen door het typische Italiaanse heuvellandschap.