Tiny Danser is de gezelligste plek voor aperitivo en anti-traditioneel Italiaans

Het is een merkwaardig verschijnsel. Van die zaken waar het eigenlijk allemaal helemaal niet perfect loopt als je er aanschuift, maar waar je toch ontzettend gecharmeerd van bent. Dan doe je iets toch heel goed, en meestal zit dat ‘m in sfeer en sympathiek personeel. Maar door alleen dat te benoemen, doe ik deze nieuwkomer tekort. Achter de pannen gaat het zeker ook goed. Waar ik je graag heen wil sturen voor de gezelligste aperitivo en anti-traditioneel Italiaans eten? Tiny Danser, in Amsterdam-Oost.

Piano piano

In het hoekpand waar wijnbar Alex + Pinard zat, zijn nu de Italiaanse chef Riccardo Russo (ex-Otto Volante), Winestories en de mannen van het rammend succesvolle Box Sociaal minstens vier maanden lang de baas. Dan krijg je dus een mix van creatieve Italiaanse gerechten, een bont gezelschap natuurwijnen op de kaart en laid back Australiërs die het Italiaanse credo piano piano omarmen. Soms misschien iets teveel, want met ongeduld op zak is de kans aanwezig dat je niet aan je trekken komt. Maar hé, wie gaat er nou uit eten met ongeduld. Zolang de spritzen en wijnen rijkelijk vloeien hoort niemand het erg te vinden dat het hier en daar wat langer duurt.

Aperitivo in Amsterdam

Wij schoven inmiddels twee keer aan: bij de soft opening (daar mag natuurlijk alles langer duren) en op een lome zomeravond langs de gevel buiten. Een aangenaam stukje Amsterdam waar het op een warme donderdagavond niet vechten is om een plekje, maar wel gezellig genoeg om je aan te sluiten op het ruime terras. Het schreeuwt er om een opleving van de aperitivo, waarvan ik nog altijd niet begrijp dat dat in onze hoofdstad nog altijd niet echt een ding is. Maar weet nu waar je zijn moet, dan wel niet voor gratis snacks, maar wel voor een bittere cocktail met supplì in plaats van bitterbal, focaccia die naar oliebol smaakt en vleeswaren zoals je ze in Italië eet.

Creatief Italiaans

En blijf daarna nog even hangen voor bijvoorbeeld stracciatella met aardbeien, tomaat en een pepertje, crudo van zeebaars, tagliata en ravioli cacio e pepe maar dan hartstikke anders. De pittige versie die ik nog kan dromen van de eerste keer is er gelukkig nog, maar in iets aangepaste vorm waardoor de pasta nu de show steelt in plaats van de saus. Ricky Russo weet van wanten; hij stond eerder bij persoonlijke favorieten van de BREDA Group en Bar Centraal in de keuken, en hij had zijn eigen zaak Otto Volante, waar hij niet alleen bijzonder goed kookte, maar ook leuke dingen uitspookte in de kruidentuin en fermentatieschuur achter. Bij Tiny Danser pakt hij overigens minder extreem uit, maar dat smaakt er niet minder op.

Tiny Danser

Tiny Danser is ongedwongen, relaxed, gezellig en sympathiek. Een beetje on-Amsterdams, gezien de service niet vlekkeloos is, maar het eten wel bovengemiddeld, en er ook niet doorgeramd wordt zodat een terrastafeltje drie keer op een avond kan draaien. Een beetje alsof je thuis met vrienden zit – tot er zo’n bordje voorbij komt dat je thuis nooit namaken zult.

O, en die naam? Nella botte piccola c’é il vino buono – oftewel: de beste dingen komen in kleine hoeveelheden. En da’s geen typfout in de naam. Net als dat Box Sociaal geen Box Social heet, heet Tiny Danser geen Tiny Dancer. Wel is het een verwijzing naar het nummer van Elton John. En als je geen Italiaans kunt, kan je wellicht nu wel raden wat de tekst op de groene muur er betekent. Ga maar kijken.

Tiny Danser – Dapperstraat 10, Amsterdam