12x de beste restaurants & streetfood in Genua

De stad Genua, op z’n Italiaans Genova genoemd, heeft een keuken die goed te typeren is. Hij bracht twee wereldberoemde dingen voort: focaccia en pesto alla genovese, die je maakt met de allerbeste basilicum uit het nabij gelegen Pra’. In de oude bakkerijen die je overal in de kustplaats vindt wordt niet alleen focaccia gemaakt, maar worden er ook volop hartige taarten gebakken. Het achterliggende land brengt groene kruiden en vanuit de haven komt verse vis. Ik snorde de lekkerste restaurants van Genua voor je op om het zelf te proeven. Plus een rijtje toptenten voor streetfood, voor focaccia of een puntzak fritto misto da portare via, struinend door de smalle carrugi.

Restaurants in Genua

Il Michelaccio

Een heerlijk knappe bistro met liefde voor de Ligurische keuken, maar ook ruimte voor exotische smaken. Al staat er genoeg vis en vlees op het à la carte menu, wordt de vegetariër hier niet achtergesteld. Op de wijnkaart enkel natuurwijnen en de barman weet ook raad met cocktails.
Il Michelaccio – Via Innocenzo Frugoni 49R, Genova

Trattoria Ugo

Ze zeggen dat je bij Trattoria Ugo de beste pesto eet. Hij wordt, zoals het hoort, gemaakt al mortaio. Handwerk dus, met de vijzel. Een klein, eenvoudig restaurant en op en top Genua. Sla er trouwens ook de gevulde ansjovis niet over.
Trattoria Ugo – Via dei Giustiniani 86r, Genova

Il Genovese

Een Sciamadda, oftewel een plek waar kikkererwtenpannenkoek farinata gemaakt wordt in de houtoven. Dat doen ze bij Il Genovese al sinds 1912. Eerst alleen verkocht via een afhaalraam, dat daarna plaats maakte voor tafels. In het huidige restaurant wordt gekookt met lokale producten met de focus op kwaliteit. Dus is de parmezaan altijd 24 maanden oud, de olijfolie extra vierge en komt al het rundvlees van het Cabannina-ras uit de vallei in Ligurië.
Il Genovese – Via Galata, 35r, Genova 

Dit mag je niet missen als je door de smalle caruggi van Genua dwaalt »

Trattoria Rosmarino

Rosmarino lijkt op een klassieke Parijse bistro en heeft buiten een fijn terras Piazza De Ferrari. In de keuken wordt het verleden en heden simpel maar verfijnd gecombineerd door een kundig keukenteam. Producten hebben een zo’n klein mogelijke voetafdruk en komen van kleine boeren uit de buurt. Tip: begin met de antipasti baccalà brandacujun (kabeljauw).
Trattoria Rosmarino – Salita del Fondaco 30, Genova

Sà Pesta

Zoals ik al zei: Genua is de stad van de taartenbakkers. Sà Pesra is een ouderwetse trattoria die al generaties lang in handen is van dezelfde familie. Er is een vitrine vol hartige taarten, farinata én de trofie al pesto is het proberen waard.
Sà Pesta – Via dei Giustiniani, 16/R, Genova

Mangiabuono

Lieflijk restaurantje in Genua met blauw-wit geblokte tafelkleden, een thema dat tot aan de gordijnen is doorgetrokken. Aan een website doen ze niet. Prijs-kwaliteit een topper met veel lokale gerechten, de vijf à zes opties voor verschillende gangen wisselen met grote regelmaat. De chef bedacht z’n eigen tortelli di magro, gevuld met ricotta en komkommerkruid: een aanrader naast de klassiekers.
Mangiabuono – Vico Vegetti 3R, Genova

I Canovacci

Was ooit een textielwinkel en verkoopt nog steeds textiel. Bij I Canovacci kun je alleen terecht voor de lunch, waarbij ze seizoensgebonden gerechten serveren voor een mooie prijs. Taarten, sandwiches en genereuze porties pasta en vis.
I Canovacci – Via dei Macelli di Soziglia 60, Genova

Trattoria delle Grazie

Populair onder de lokale bevolking, dus reserveren is handig. De klassieke gerechten van Trattoria delle Grazie zijn waar voor je geld, wat je ook hier niet direct afleest aan de zaak. Veel van de zitplaatsen bevinden zich rondom de bar en met de open keuken is er volop bedrijvigheid. Bestel de ravioli al tocco en gevulde mosselen en laat je adviseren over de wijn.
Trattoria delle Grazie – Via delle Grazie 48, Genova 

Bagni Medusa – Sant’Ilario, Genoa

Aan de boulevard van Nervi is dit restaurant vlakbij Genua een ommetje waard. Op het terras zit je direct aan zee, waar je hun befaamde vongole en focaccia di recco bestelt. Het aanbod vis wisselt, afhankelijk van het seizoen en de vangst op de markt. Bonuspunten voor het natuurlijke zwembad en het eigen strand.
Bagni Medusa – Passeggiata Anita Garibaldi, 27/A, Genova

Streetfood

Fish’n Street Osteria di Strada

Afhaalraam van Pescherie Conti, een visrestaurant met een eigen kraam op de Mercato Orientale. Voor Fish’n Street wordt dagelijks verse én andere vis bij de eigen marktkraam gehaald iets verderop, en ook altijd weer anders bereid. Heb je geen zin om af te halen, dan kun je je bestelling ook opeten in de osteria.
Fish’n Street Osteria di Strada – Via Colombo, 26r, 16121 Genova

Antica Sciamadda

Weer zo’n sciamadda, waar ze de lokale specialiteit farinata maken in de houtoven. Ook zijn er taarten, vis en groente uit de frituur en kleine pastagerechten. Antica Sciamadda is de hele dag open, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.
Antica Sciamadda – Via S. Giorgio, 14/R, Genova

Antica Friggitoria Carega

Een soort snackbar voor vis die je herkent aan de geur en lange rij. De beste plek op de Mercato Orientale voor baccalà en zo’n puntzak gemixte vis uit de frituur. De friggitoria is al sinds 1890 een instituut in de stad en inmiddels zes generaties lang gerund door dezelfde familie.
Antica Friggitoria Carega – Via di Sottoripa, 113 r, Genova

 

Beeldcredits homepage: Fish’n Street Osteria di Strada