Tortellini in brodo is de perfecte opener van een feestelijk diner
Tortellini in brodo is een perfect voorbeeld van eenvoud met smaak. Het is een van de meest bekende gerechten uit de regio Emilia-Romagna met een rijke geschiedenis. Inmiddels wordt het door het hele land en jaarrond gegeten, maar op vele Italiaanse eettafels verschijnt hij als voorgerecht van het kerstdiner. Ideaal daarbij is dat je ‘m zo makkelijk kunt maken als je zelf wilt; van huisgemaakte pasta en zelf getrokken bouillon tot kant-en-klaar werk en van traditioneel gevuld met vlees tot vega.
» Direct naar het recept voor tortellini in brodo
Wat is tortellini in brodo?
Tortellini in brodo, ook wel tortellini al brodo genoemd, bestaat uit kleine, met vlees of kaas gevulde pasta (tortellini) die worden geserveerd in een warme, geurige bouillon. Het gerecht komt oorspronkelijk dus uit de regio Emilia-Romagna, met steden zoals Bologna en Modena als bakermat.
De tortellini zelf zijn vouwwerkjes van pasta, traditioneel gevuld met een mengsel van varkensvlees, mortadella, prosciutto, Parmezaanse kaas, nootmuskaat en een beetje ei. Ze zwemmen in een badje van bouillon, vaak gemaakt van rundvlees, kip of een combinatie van beide.
Schoonheid en een feestmaal
Achter de vorm van tortellini zit een mythisch verhaal. Een herbergier tussen Modena en Bologna zou geïnspireerd zijn door de schoonheid van Venus, de Romeinse godin van de liefde. Hij probeerde haar navel na te bootsen en creëerde zo de pastasoort. Historisch gezien was tortellini in brodo een gerecht dat vaak werd bereid voor feestdagen en speciale gelegenheden, vooral als Italiaanse soep tijdens Kerstmis. Ideaal, omdat het vlees van de bouillon vaak daarna in het tweede, hoofdgerecht verwerkt wordt. Tegenwoordig is het een gerecht dat het hele jaar door wordt gegeten.
Zelf de Italiaanse soep maken
Wil je zelf tortellini in brodo maken? Met onderstaande recepten kun je mixen en matchen. Heb je geen zin om zelf pasta te maken, dan volstaat een supermarktvariant ook best. Met de vulling kun je naar eigen smaak variëren. Bouillon maak je het liefst zelf, maar zelfs daar kun je nog stiekem mee valsspelen – een recept heb je daarvoor niet eens nodig. Ik deel een traditionele vleesbouillon en een groentebouillon voor een lichtere vegetarische variant waar je de tortellini in kunt kieperen. Onthoud: geduld loont. Neem je de tijd om de bouillon langzaam te laten trekken, dan krijg je een rijkere, complexere smaak.
Recept voor tortellini in brodo
Ingrediënten
- 300 g bloem (type 00)
- 3 eieren
- 150 g varkensgehakt
- 50 g mortadella
- 50 g prosciutto crudo
- 50 g Parmezaanse kaas (geraspt)
- 1 snufje nootmuskaat
- zout en peper naar smaak
Bereiding
- Maak een bergje van de bloem op een schoon werkblad en maak een kuiltje in het midden. Voeg de eieren toe en kneed tot een glad deeg. Laat het deeg 30 minuten rusten onder een doek.
Maak de vulling:
2. Meng het gehakt, de mortadella, prosciutto, Parmezaanse kaas, nootmuskaat, zout en peper in een keukenmachine tot een glad mengsel.
Vorm de tortellini:
3. Rol het deeg uit tot een dunne laag. Snijd het in vierkantjes van ongeveer 4×4 cm. Leg een kleine hoeveelheid vulling in het midden van elk vierkant. Vouw het vierkant diagonaal tot een driehoek, druk de randen goed aan en vouw de uiteinden om je vinger om de klassieke tortellinivorm te maken.
Vleesbouillon
Ingrediënten
- 1 kippenbout
- 300 g rundvlees met bot
- 2 wortels
- 2 stengels bleekselderij
- 1 ui
- 2 liter water
- zout naar smaak
Bereiding
- Doe de kip, het rundvlees, wortels, bleekselderij, ui en water in een grote pan. Breng aan de kook en laat minstens 2 uur sudderen. Zeef de bouillon en breng op smaak met zout
2. Breng de bouillon opnieuw aan de kook en voeg de tortellini toe. Kook ze tot ze naar boven drijven (ongeveer 3-5 minuten).
3. Schep de tortellini samen met de bouillon in diepe borden. Garneer eventueel met extra Parmezaanse kaas.
Groentebouillon
Ingrediënten
- 4 wortels
- 2 uien
- 4 stengels bleekselderij
- 3 laurierblaadjes
- zwarte peperkorrels
- zout
Bereiding
- Schil en hak alle groenten grof. Doe ze in een grote pan met een paar zwarte peperkorrels en de laurierblaadjes en voeg 3 liter water toe. Breng aan de kook en laat afgedekt anderhalf uur sudderen. Filter met een zeef.
2. Breng de bouillon opnieuw aan de kook en voeg de tortellini toe. Kook ze tot ze naar boven drijven (ongeveer 3-5 minuten).
3. Schep de tortellini samen met de bouillon in diepe borden. Garneer eventueel met extra Parmezaanse kaas.