Rare wetten in Italië – volgens het internet dan
Kijk, in Meppel en Zoetermeer geldt een gluurverbod en in Lelystad en Urk kan de gemeente duiven een vliegverbod opleggen, dus heel alledaags zijn onze kleine lettertjes in Nederland niet. Maar in Italië weten ze ook wel van wanten met waanzinnige wetten. Ik heb er het wetboek niet voor opengeslagen, maar volgens het internet zijn dit de raarste strafbare feiten in Italië. Voor het gemak heb ik ze wel even door de waarheidsdetector gehaald, om je geen onnodige angst aan te jagen als je met je mannenrok aan de stad in wilt. Al is er verrassend weinig niet waar…
7x de raarste wetten in Italië
Als man een rok dragen in het openbaar is verboden bij de wet
Niet dus. Ben je mal. Het internet beweert dit dan wel, maar in Italië kun je (in zekere zin) dragen wat je wilt en vind je zelfs gewoon winkels die mannenrokken maken.
In Eboli kun je een boete krijgen voor zoenen in een auto
Er zou €500 op staan als je een hartstochtelijke kus uitdeelt in een wagen die niet op je eigen erf geparkeerd is. The Guardian bevestigt dit – dertien jaar geleden, dat wel – en verkondigt daarbij ook dat je in Toscane geen kebabshop mag openen.
In Falciano del Massico mag je niet doodgaan
Raar, maar waar. De burgemeester legde het in 2012 zelfs poëtisch vast in de wet: “Het is met onmiddellijke ingang verboden voor alle burgers die in de gemeente Falciano del Massico wonen, en voor iedereen die haar grondgebied passeert, om de grens van het aardse leven over te steken en om het hiernamaals binnen te gaan.” De begraafplaats van het stadje was namelijk vol en door een vete met het buurdorp werd een laatste rustplaats verderop een duur grapje. De burgermeester drukte daarbij de grotendeels stokoude bevolking op het hart “alles in het werk te stellen om niet te sterven totdat er een nieuwe begraafplaats voor de gemeente is aangelegd.”
In Milaan is het verboden om te fronsen, behalve op een begrafenis
Of in het ziekenhuis. Nu kan ik je vertellen dat ik met mijn natuurlijke fronsgezicht gewoon ongeschonden Milaan uit ben gekomen, maar het blijkt wél ergens vandaan te komen. De antifronswet komt van een eeuw geleden toen Milaan onder Hongaars bewind viel en is officieel nooit afgeschaft. Een politieagent zal je er alleen niet gauw meer voor op de bon slingeren.
Zingen in het openbaar vervoer in Rome is illegaal
Tja. In 2019 scherpte Rome daadwerkelijk een hele reeks regels aan rondom geluidsoverlast, waaronder zingen in het openbaar vervoer. Ik gok dat ze daar de singersongwriters mee af willen schrikken, maar denk toch maar twee keer na als je onverhoopt een deuntje ten gehore wilt brengen in de bus.
Op Capri mag je geen klompen dragen
Ik weet niet of er een Hollander chauvinistisch genoeg is om op z’n klompen richting Capri te gaan, maar het is dus wel echt af te raden. Blijkbaar waren ook de inwoners van het Italiaanse jetseteiland geluidsoverlast beu. De regel werd dat er geen lawaaierig schoeisel gedragen mocht worden, wat eigenlijk een aanval is op toeristen met slippers. Maar klompen mogen in theorie dus ook niet. Jammer, zeg.
Een man mag een vrouw in de billen knijpen
In Nederland is het ontucht, in Italië dus niet. In 2001 oordeelde het Italiaanse Hooggerechtshof dat een man die een vrouw in haar billen knijpt geen seksuele intimidatie is, zolang er geen sprake is van voorbedachten rade.
De smaak te pakken? Hier kun je als toerist allemaal een boete voor krijgen in Italië »