Het beeldschone Tropea is een goedkoper alternatief voor de Amalfikust

Een stad die hoog boven het water uittorent, met een doolhof van straatjes en steegjes, eindeloze uitzichtpunten over de Tyrreense Zee en routes door de natuur waar zelfs de minst fanatieke wandelaar nog dolgelukkig van wordt. Zo kun je een random stad aan de Amalfikust beschrijven, maar ook Tropea. En het grote voordeel van Tropea, is dat de stad nog niet helemaal overlopen wordt door toeristen.

Dé kustplaats van Calabrië

Tropea ligt niet tegen de bergen aangeplakt zoals de stadjes aan de Amalfikust, maar is gebouwd bovenop een zestig meter hoge rots. Statig torent de stad uit boven de lichte zandstranden, die afsteken tegen de helderblauwe zee. De grote stenen bogen aan het strand en het kleine schiereiland met klooster in het water maken het herkenbare ansichtkaartje van Tropea compleet.

Vliegen naar Tropea

Zeker zo mooi dus, en een stuk minder populair. Tropea ligt in het nog vrij onontdekte Calabria, wat geen welvarende regio is en waar dus veel minder marketing voor is geweest. Het is ook wat moeilijker te bereiken, je vliegt naar Lamezia Terme waarna je overstapt op bus of trein. Dat kost je overigens niet zo bar veel tijd; met een uurtje over vier ben je er. Rijden kan ook, reken dan op 24 uur. Het is een van de hoogtepunten van de regio, en misschien wel de bekendste kustplaats van Calabria.

Doen op vakantie in Tropea

Historische centrum

De stad heeft een historisch centrum met kronkelende straatjes, gezellige pleinen en vele panoramaterrassen. De crèmekleurige gebouwen zijn barok, er zijn Arabische invloeden, Romeinse en Normandische. Tropea is in handen geweest van vele verschillende volkeren en ook de adel heeft er een stempel gedrukt met vele palazzi. Maar die zijn lang niet alleen chic, ze gaan hand in hand met vervallen architectuur. In Tropea vind je geen grote winkelketens, maar lokaal spul, met als voordeel: niet duur. Calabrië heeft niet veel levendige steden, maar hier bruist het ’s avonds en gaan de bars pas in de vroege uren dicht. Vergeet niet ergens vis te eten, want je zit aan zee en een tourist trap is hier niet makkelijk te vinden, dus overal zit je goed.

Santuario di Santa Maria dell’Isola

Het klooster op het eilandje voor de kust. Ken je Tropea niet, dan ken je dit beeld wel. Het is op een hoge rots gebouwd, omringd door zee en stranden waar het machtig bovenuit rijst. Uit de klif is een trap omhoog gehakt en een natuurlijke brug van zand verbindt het eiland met het vasteland. Je kunt de kerk in voor nop, alleen de tropische tuin en het dakterras kosten geld. Een luttele paar euro’s, en het uitzicht dat je ervoor terugkrijgt is onbetaalbaar.

Uitzichtpunten rondom Tropea

Een stad hoog boven zee belooft mooi uitzicht. In Tropea vind je een hoop terrassen en uitzichtpunten. Voor de mooiste vakantiekiekjes moet je zijn op terrassen Affaccio dei Sospiri en Piazza del Cannone. Van achter de balustrades kun je bij helder weer het eiland van God zien liggen: Stromboli, met zijn altijd spuwende vulkaan. Belvedere Rico Ripa trakteert je op een verrassing tussen twee gebouwen in en vanaf Largo Duomo kijk je op de haven van Tropea.

Eilanden & grotten

Stromboli maakt deel uit van de Eolische eilanden, die voor de kust van Calabrië en Sicilië liggen. Het eiland lijkt dichtbij, maar dat is optisch bedrog. Vanuit Tropea kun je wel direct de boot pakken, maar de overtocht kost je nog zo’n twee uur varen. Daarnaast is ook Capo Vaticano in de buurt een bezoek waard, waar je een boot naartoe kunt nemen. Onderweg naar deze prachtige baai doe je ook nog verschillende grotten aan.

Tropea ui en Calabrische pepers

Nog zo’n herkenbaar plaatje: Piaggio’s waar bossen roze uien en pepers aan hangen. De ouderwetse wagentjes vind je echt in het straatbeeld van de stad, en de twee ingrediënten zijn waar Tropea en de regio om bekend staan. De Tropea ui is van nature zoet, wat ‘m anders maakt dan de rest. Er wordt zelfs ijs van gemaakt. Net als van ‘nduja, de pittige smeerworst uit Calabria die gemaakt wordt met de Calabrische pepertjes die je overal ziet. Durfal en die twee ijssmaken proeven? IJssalon Tonino is wereldberoemd in Calabrië, waar de oude eigenaar de experimentele smaken al tig jaar maakt.

Stranden rond Tropea

Het stadsstrand van Tropea is top, maar ook druk in de zomer, want dan vlucht de hele stad er uiteraard ernaartoe en zo groot is het niet. Gelukkig zit je in Tropea aan de Costa degli Dei, de Kust van de Goden. Er zijn grotten langs de gehele kust en je zwemt er in azuurblauw water. Je kunt zelfs al zwemmend een aantal grotten bereiken, zoals de grot onder het Santuario di Santa Maria dell’Isola. Die kun je overigens bij laagwater ook in door het hoekje om te gaan via het zand.

Wandelroutes

De kust met z’n kliffen leent zich goed voor wandelingen en het achterland is één groot natuurgebied. Een mooie route en de meest bekende is de Cammino di Ulisse. Heb je geluk, dan kun je daar een bijzonder natuurwonder aanschouwen, de Tramonti di Ulisse. Van april tot mei en augustus tot september kust de zon dan bij zonsondergang het eiland Stromboli. De baai van Capo Vaticano is wat ver om te voet te bereiken, maar met twintig minuutjes auto of bus kom je er ook. Bij Parco Belvedere heb je vanaf de steile, met cactussen begroeide rotsen waanzinnig uitzicht op de baai.