Zo gaat de jacht op wintertruffel er in Toscane aan toe

Dit wist je misschien niet, maar een winterse truffeljacht in Toscane in december is vergelijkbaar met het nemen van een modderbad. Dat de truffelhonden aan het einde van de koude decemberochtend na een truffeljacht onder de modder zitten is niet zo vreemd, zij hebben immers al het werk gedaan. Maar dat je als deelnemer je kleding daarna bijna beter kunt weggooien in plaats van wassen, dat wist ik niet van tevoren. Maar voor een goed doel natuurlijk: een bord tagliolini met boter en net gevonden, vers geraspte witte wintertruffel.

Wintertruffels zoeken in Toscane

Toscane is een regio van overvloed. Er wordt veel wijn en olijfolie geproduceerd en dat niet alleen. Het is de regio van slingerweggetjes door oogverblindende landschappen. Toscane heeft een kust (wat men altijd lijkt te vergeten) en alsof dat nog niet genoeg was heeft Toscane ook nog eens bossen waar je op truffeljacht kunt gaan. Zowel in de zomer als in de herfst en winter.

Hier kun je zelf je truffeljacht in Toscane boeken:

  • Diacceroni Truffeljacht – Agriturismo Diacceroni
  • Truffle in Tuscany Truffle in Tuscany: real truffle hunting experience and tasting San Miniato Pisa Florence area
  • Triptoscana Truffel zoeken in Toscane, Italië – Triptoscana
  • Villa Lena Truffle Hunting at Villa Lena – Villa Lena

Zo gaat de truffeljacht eraan toe

De jacht gaat dan als volgt. Je vertrekt met jagers en honden naar een gebied waar het toegestaan is om truffels te zoeken. Dit is namelijk niet overal het geval. Meestal is het gebied wat ruig en onontgonnen. Daarom is het belangrijk om altijd een georganiseerde jacht te mee te gaan en niet op eigen houtje truffels te gaan zoeken. Tevens is het handig om iets van kaplaarzen aan te doen of in ieder geval schoenen die vies mogen worden. Hetzelfde geldt eigenlijk voor je gehele outfit. De avond voordat ik op jacht ging had het flink geregend, dus dat het modderig was in het bos is zacht uitgedrukt.

De hond, of – in mijn geval – honden, bepalen de route. Als je voor de honden uit loopt pikken ze je geur op en kunnen ze de truffel niet meer goed ruiken. Als ze vervolgens iets ruiken beginnen ze met graven. Graven ze met twee pootjes dan gaat het niet om truffel. Als ze met één pootje graven kan dit wel het geval zijn. Vroeger werd de truffeljacht ook wel gedaan met varkens. Maar omdat ze onbetrouwbaar zijn, dat wil zeggen de truffel sneller zelf opeten en agressiever graven, gebeurt dat nauwelijks meer. De opmerkzaamheid van de jagers is erg belangrijk in dit gehele proces. Ook honden vinden de truffel namelijk erg lekker. Elke keer als de honden dus begonnen met graven snelden de jagers erheen terwijl ze luid ‘wat heb je daar?’ naar de honden riepen. Als ze dan iets vonden werd er door de jagers gezocht naar de perfecte balans tussen de honden laten graven, ruiken aan de grond en zelf graven. Reuk is een belangrijk onderdeel van de truffeljacht. Truffel ruikt over het algemeen sterker dan dat hij smaakt. Als de truffel geraakt, beschadigd of gedeeltelijk opgegeten wordt is hij niks meer waard. De gevonden truffel wordt dus uiterst voorzichtig uit de grond gehaald en bewaard.

Een simpel maar gelukzalig onderdeel van de truffeljacht in Toscane is de prachtige natuur. Aangezien het er niet zo koud is treedt de winter iets later in en heeft het bos in december nog volop herfstkleuren. Doordat veel boeren verdorde bladeren van de zomer verbranden hangt er continu een lichte geur van vuur. Dit romantische plaatje werd dus wel ruw verstoord doordat ik oprecht meerdere malen aan het kunstschaatsen was in de modder en ook meerdere malen ben uitgegleden. En in de Jeep terug naar het beginpunt wat het bijna een vraagstuk wie nou eigenlijk de truffels hadden opgegraven; de honden of ik.