Wat is truffel?

Als ik naar een restaurant ga, zoek ik altijd eerst of er iets op de kaart staat met truffel. Pizza tartufo en truffelpasta zijn mijn favoriet. Maar wat is dit heerlijk smakende, verschrompelde bolletje nou eigenlijk? Is elke truffel hetzelfde? En waarom zijn die dingen nou zo duur? Ik vertel je álles over de truffel.

Wat is truffel?

Truffels, tartufi op z’n Italiaans, zijn de vruchten van een paddenstoel die onder de grond groeien, het liefst onder de wortels van bepaalde bomen. Vooral populieren, eiken en hazelnootstruiken vinden ze fijn. Truffels groeien in tegenstelling tot paddenstoelen dus onder de grond en zijn met het blote oog niet te zien. Daarom worden er truffeljachten georganiseerd met speciaal getrainde honden om het zwarte en witte goud te vinden. Er zijn strenge regels aan verbonden.

Truffels zijn erg zeldzaam en de sporen van een truffel worden niet zoals bij bloemen verspreid door de wind of regen, maar door maden en insecten. Ook is het zo dat truffels bijna niet te kweken zijn. Het is geprobeerd, maar een truffel vraagt nou eenmaal om ideale omstandigheden. Een mediterraan klimaat met zachte winters en hete zomers, met af en toe wat neerslag en een kalkrijke bodem, is de perfecte combinatie. Dat alleen Moeder Natuur truffels produceert, is wat het tot een kostbare delicatesse maakt. Het ene jaar worden er namelijk meer truffels gevonden dan andere jaren. De prijs van een truffel wordt bepaald door de grootte, de kwaliteit en hoe zeldzaam de truffel is.

Soorten truffel

In Italië vind je een paar regio’s waar veel truffels groeien. Vooral in Le Marche, Toscane, Umbrië en Piëmont. Italië is daarmee een van de grootste truffelexporteurs ter wereld. Hoewel er meer dan 200 soorten truffels zijn, zijn er maar een paar soorten echt lekker en goed om te eten.

Er zijn grofweg twee manieren waarop je truffels kunt onderscheiden en dat is op kleur en seizoen. Je hebt de witte en de zwarte truffel. Hoewel je misschien denkt dat je alleen truffels kunt vinden in de winter zijn er ook truffels die je bijna het hele jaar door kunt vinden. Voor truffels geldt: hoe dichter naar de winter toe, hoe sterker de smaak en geur van de truffel wordt. In dit artikel ontdek je het verschil en wat de lekkerste soorten truffels zijn »

Wat kost truffel

Zwarte truffel prijs

De zwarte truffel ken je misschien wel. In Nederland is de tartufo nero pregiato vooral populair. Deze zwarte truffels vind je vooral in Le Marche en Piemonte. De zwarte truffel is makkelijker te vinden en langer te krijgen, van november tot maart, waardoor hij ook wat minder duur is. Voor een kilo zwarte truffel betaal je tussen de €600 en €1.500 per kilo. Je kunt deze zwarte truffel in Nederland halen bij Italiaanse delicatessenwinkels en je hoeft gelukkig niet een paar honderdjes neer te leggen. Vaak heb je aan een paar gram per gerecht genoeg om het op smaak te brengen. Zwarte truffels smaken een beetje aards en zijn op hun best in een simpel, warm gerechten, zoals je pasta of pizza.

Witte truffel prijs per kilo

De witte truffel is de Rolls Royce onder de truffels en de witte Alba-truffel uit Piemonte, Tartufo Bianco Pregiato, is het meest zeldzaam. De witte truffel lijkt een beetje op een aardappel en hoewel hij wit genoemd wordt, is deze truffel eerder lichtbruin. Per kilo wordt hier zo’n €3.000 voor neergelegd met uitschieters naar €100.000. Dat ligt aan de kwaliteit en grootte van de truffel. De witte truffel heeft een verfijnde smaak, van honing en kaneel, en wordt alleen vers gegeten. Benieuwd? Bij Impero Romano en TOZI in Amsterdam hebben ze de witte truffel ’s winters op het menu staan.