Vegan lasagne met linzenragout
Het is geen geheim dat linzen een uitstekende vervanger zijn voor gehakt. Met de structuur zit het in deze vegan lasagne uit Veganista van Luna Trapani wel goed. Maar het zijn de paddenstoelen, miso en een hele rits aan kruiden de smaakmakers die ‘m al helemaal niet onder laten doen voor het ‘echte werk’. En een extra tipje: strooi voor een krokante topping wat geroosterd broodkruim over de lasagne.
Recept voor vegan lasagne al ragù di lenticchie
Ingrediënten
Voor 4-5 personen – 1 uur
Linzenragout
- 2 el olijfolie
- 4 grote knoflooktenen, gesnipperd
- 1 grote ui, gesnipperd
- 3 kleine wortels, fijngesneden
- 1 grote bleekselderijstengel, fijngesneden
- 80 ml vegan rode wijn
- 100 g bruine linzen
- 200 g champignons, fijngehakt
- 100 g eekhoorntjesbrood, fijngehakt
- 2 takjes rozemarijn
- 4 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl gedroogde oregano
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1 el miso
- 1 paddenstoelenbouillonblokje
- 250 g passata
- 2 el edelgistvlokken
Bechamel
- 225 ml plantaardige room
- 1 el maizena
- 2 el edelgistvlokken
Lasagne
- 1 portie tomatensaus
- 1 pak lasagnebladen
Bereiding
- Verhit de olijfolie in een diepe braadpan op hoog vuur. Bak daarin de knoflook, ui, wortel en bleekselderij totdat ze glazig en een beetje gekaramelliseerd zijn, als de olie heet is. Blus af met de rode wijn. Voeg vervolgens de linzen, champignons, het eekhoorntjesbrood, de rozemarijn, tijm, laurierblaadjes, oregano, nootmuskaat, miso, het paddenstoelenbouillonblokje, de passata en de edelgistvlokken toe.
2. Roer alles goed door elkaar. Draai het vuur lager en laat het geheel 25 min. sudderen of totdat de linzen net gaar zijn.
3. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden.
4. Meng de room, de maizena en de edelgistvlokken in een kommetje.
5. Als de ragout klaar is is het tijd om de lasagne te bereiden.
6. Begin met wat tomatensaus over de bodem van een ovenschaal te verdelen. Schep daarop een dun laagje ragout, en bedek dat met lasagnevellen. Schep daarop weer wat tomatensaus en zorg dat de pastavellen daarmee goed bedekt zijn. Voeg een volgend laagje ragout toe en schep daarop een paar lepels bechamel.
7. Herhaal deze handelingen totdat de ovenschaal bijna gevuld is. Eindig met een laagje ragout, tomatensaus en bechamel.
8. Zet de ovenschaal circa 30-40 min. in de oven. Prik met een satéprikker in de lasagne om te controleren of de lasagne gaar is.