Vendemmia: 5 wijnhuizen waar je mee kunt doen aan de druivenoogst

Waar de meeste wijnboeren hun vaste team plukkers hebben – en sommigen dit jaar een extra handje kunnen gebruiken – zijn er ook grote wijnhuizen en heuse wijnresorts die de deuren openen om gewoon een beetje van het sfeertje te laten proeven tijdens La vendemmia. Bij deze wijnmakers kun je de handen lichtjes uit de mouwen steken op het veld en in de cantina, leer je over het wijnmaakproces waarna je beloond wordt met een glas en soms ook nog een uitgebreide lunch. Win-win.

Druiven plukken tijdens la vendemmia

Ca’ San Sebastiano – Piemonte

Bij wijnresort Ca’ San Sebastiano in de Piemonte begint de dag met een picknick rond lunchtijd in de schaduw van twee grote eikenbomen in de wijngaard. Op het menu onder meer panini met salami, hartige taart, salades met groenten uit de tuin, een lokale hazelnoottaart en een half flesje wijn de neus. Voldaan ga je daarna met de wijnmakers het veld in om druiven te plukken en persen, en wie zin heeft kan nog een bad nemen in wijn. Kost dat? €50, met wijnbad een extra €45 erbovenop.
Ca’ San Sebastiano – Via Ombra, 10-12, Ombra

Castello di Velona – Toscane

La vendemmia bij Castello di Velona is er een voor luxepoezen. Experts nemen je mee het veld in om de pluk en het persen te aanschouwen waarvan de prestigieuze Brunello di Montalcino gemaakt wordt. In het pakketje zit verder een proeverij, picknick in de wijngaard met ham en kazen. De schade voor dit festijn is een fikse €280, maar daar krijg je ook de optie bij om op de foto te gaan waarbij het wijnhuis je tagt. Duur grapje, ik weet het.
Castello di Velona – Strada Provinciale della Badia di Sant’Antimo, Castelnuovo dell’Abate

Castiglion del Bosco – Toscane

Vast niet veel goedkoper – want prijs op aanvraag – is de druivenoogst bij Castiglion del Bosco. Dat is alleen dan weer wel een van de allermooiste hotels van heel Italië. In de wijngaard ontdek je de geheimen van de druivenoogst, van een lesje terroir tot oogsttechnieken en het selecteren van de Sangiovese-druiven in de cantina. Daarbinnen leer je ook over de fermentatie van de druiven en het ouderen van de wijn, wat je met eigen ogen kunt zien. Tot slot staat er ook nog een rondje proeven op het program: zes eigen wijnen, waaronder Brunello di Montalcino, plus charcuterie van vlees uit eigen productie, kaas, eigen olijfolie en vers brood.
Castiglion del Bosco – Val d’Orsia

Tenuta Torciano – Toscane

In de buurt van torendorpje San Gimignano duik je ’s ochtends een uur lang met een gids de wijngaard van Tenuta Torciano in. Hij vertelt over de planten, maar ook over het effect van het weer en de seizoenen op het fruit, waarna je met een schaar aan de slag mag voor het plukken. In de wijnkelder neemt de gids je mee in het productieproces, waarbij je precies leert hoe de druiven omgezet worden tot druivensap en vervolgens wijn. Afsluiten gebeurt uiteraard met een proeverij én een uitgebreide lunch. Kost je wel wat, want het instapmodel (in San Gimignano) komt neer op €250. Ga je voor Montalcino van hetzelfde wijnhuis, dan leg het dubbele neer.
Tenuta Torciano – Via Crocetta, 18, Ulignano

Tenuta Cavalier Pepe – Campania

Bij dit wijnhuis in de provincie Avellino kun je tot 25 oktober een wijntour boeken die je rondleidt door de wijngaard en de kelder. Je neemt er deel aan de druivenoogst, krijgt uitleg over de fasen van de groei van de druiven, proeft de druiven tijdens het wandelen en krijgt een inkijkje hoe ze geperst worden in houten vaten. Ook volgt er een proeverij en een lunch in restaurant La Vista. De prijs is op aanvraag.
Tenuta Cavalier Pepe – Via Francesco de Sanctis, Sant’Angelo All’esca

Meer wijnhuizen om te bezoeken tijdens la vendemmia vind je hier.