Waarom ik verslaafd ben aan funghi trifolati en jij dat straks ook bent
Ken je dat, dat je zo verzot bent op een bepaald ingrediënt dat je je enthousiasme met iedereen wil delen? Collega Sharon van FavorFlav heeft dat bijvoorbeeld met de Japanse Kewpie sesamsaus. Met crispy chili olie én met funghi trifolati.
Waarom funghi trifolati zo lekker is
Ik heb meer favoriete kruidenmixen in de keuken (zoals za’atar, fris en kruidig door sumac en tijm, ook zo lekker!), maar funghi trifolati is toch wel mijn favoriet du jour. Funghi trifolati komt uit het Italiaanse Piemonte. Funghi betekent paddenstoelen, trifolare verwijst naar een bereiding met olie, knoflook en peterselie die veel wordt gebruikt in gerechten met paddenstoelen.
Als je van paddenstoelen houdt, dan begrijp je vast al waarom ik er zo gek op ben. Het draait allemaal om die heerlijke, rijke umami-smaak. Je weet wel, die vijfde smaak – naast zoet, zuur, bitter en zout – die zorgt voor een hartige, diepe smaakbeleving. En dat is precies wat funghi trifolati biedt.
Wat is funghi trifolati?
Traditioneel gezien is funghi trifolati een Italiaans gerecht waarin paddenstoelen zoals porcini worden gebakken met knoflook, olijfolie, en verse kruiden zoals peterselie. De paddenstoelen worden heerlijk zacht en vol van smaak door het bakken, terwijl de knoflook en olijfolie zorgen voor een fluweelzachte textuur en een explosie van smaak.
Als kruidenmix is funghi trifolati een fantastische combinatie van gedroogde paddenstoelen, knoflook en kruiden die diezelfde diepe, aardse umami-smaak naar elk gerecht brengt. Het is als Italië in een potje!
Waarom het zo lekker is
Wat funghi trifolati zo onweerstaanbaar maakt, is dus die eerder genoemde umami-dimensie. Het tilt je gerechten naar een hoger niveau, zonder dat je veel andere ingrediënten nodig hebt. De rijke smaak van paddenstoelen gecombineerd met knoflook en olijfolie, en je hebt een mix die bijna overal goed bij past.
Hoe ik funghi trifolati kruiden gebruik
Wat ik het leukste vind aan funghi trifolati kruiden is dat je gerechten, die op het eerste gezicht simpel lijken, met een paar lepeltjes kunt omtoveren tot culinaire meesterwerken – ok, dat laatste is misschien overdreven, maar je snapt wat ik bedoel. Die rijke umami-smaak, gecombineerd met de aardse tonen van paddenstoelen en de zachtheid van knoflook, geeft telkens die oomph zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen. Ik hou van zulke short cuts naar extra veel smaak in de keuken. Het is daarom een geheim wapen in mijn keuken waar ik niet zonder kan.
Wat ik zoal maak
- Bij pasta’s: voeg een lepel funghi trifolati toe aan je tomatensaus of roer het door een simpele spaghetti aglio e olio. Het geeft direct een diepe smaak die je gerecht verrijkt.
- Bij risotto: als ik een paddenstoelenrisotto maak, roer ik er een flinke scheut funghi trifolati door. Het wordt makkelijk opgenomen en de knoflook zorgt voor een subtiele kick. Het is een van die makkelijke redactie-gerechten voor de weeks en comfort food op z’n best.
- Gegrilde groenten: wat olijfolie en funghi trifolati over groenten in de oven en je courgette, aubergine of paprika’s smaken ineens stukken interessanter.
- Vlees- en visgerechten: funghi trifolati werkt ook geweldig bij vlees of vis. Strooi een beetje over een gegrilde steak, kipfilet of geroosterde kip voor extra smaakdiepte, of gebruik het als een dry rub voor je visfilets.
- Op toast: voor een simpel maar indrukwekkend voorgerecht of snack, bak wat champignons in olijfolie en bestrooi ze met funghi trifolati. Leg ze op knapperig ciabatta, en je hebt een waanzinnig lekkere bruschetta!
Met dank aan Jonnie Boer
Mijn stiefmoeder, binnen de familie ook wel bekend als the Queen of Delicious, drukte me ooit een blikje funghi trifolati van Euroma by Jonnie Boer in handen. Door er alleen al aan te ruiken was ik fan. Je kunt deze blikjes overigens gewoon in de supermarkt kopen (no spon!). Met veel kruidenmixen in de supermarkt word je genept, maar dit is echt goed spul. Aan de traditionele funghi trifolati melange (peterselie, knoflook, paddenstoelen) heeft Jonnie wat ui, rozemarijn, salie, zwarte peper en tomaat toegevoegd, waardoor hij iets kruidiger en rijker smaakt. Het mengsel bevat geen toegevoegd zout.
Overigens kun je ook zelf een kruidenmix maken. Euroma heeft samen met Jonnie Boer een nieuwe lijn gelanceerd met tien basiskruiden en specerijen waarmee je naar hartelust kunt variëren en combineren.
Bron: FavorFlav