Pizzabakkers willen graag dat je dit nóóit meer doet
Je hebt onze collega’s en buongustai van Favorflav (en talloze chefs) wellicht al vaak de loftrompet horen steken over de simpelste pastasaus en hoe superlekker die is in al haar eenvoud: ‘gewone’ tomatensaus. Zo gemaakt, door een uitje en knoflook te fruiten en (desgewenst met nog wat kruiden) op smaak te laten pruttelen met goeie bliktomaten. Twintig minuutjes op een laag vuurtje, en je hebt de beste zelfgemaakte marinarasaus. Maar is het je wel eens opgevallen dat dit alleen maar pastasaus wordt genoemd en nóóit ‘pizzasaus’?
Pastasaus is geen pizzasaus
Want als er één ding is dat pizza pro’s nóóit op pizza’s willen zien (oké, naast ananas), dan is het dezelfde saus die door de pasta gaat. En ik kan het weten, want ik heb de ongelooflijke mazzel meerdere vrienden met pizzaovens in de tuin te hebben. En wat elke zelfrespecterende pizzabakker, pro of hobbyist, weet: die gare saus hoort niet op een pizza. Wat dan wel?
Rauwe saus! Zo noem je dat natuurlijk niet echt, maar het geeft wel goed aan dat het dus bij pizzasaus juist níet de bedoeling is dat de saus van tevoren gekookt is. Dus hoe goed je marinara ook is, het blijft een pastasaus. Overigens, marinara is de oorspronkelijke term voor de rode basissaus en is niet zoals veel mensen in Nederland denken een gerecht met zeevruchten.
De reden dat wel eens wordt aangenomen dat pizzasaus voorgekookt moet zijn, is waarschijnlijk omdat een pizza eenmaal in zo’n loeihete oven razendsnel klaar is en er dus niet veel tijd is voor de saus om te garen. Maar geloof ons, een goeie pizzeria of thuispizzaiolo gebruikt géén gekookte saus op pizza’s. Zouden ze dat wel doen, dan bestaat de kans dat vanwege de enorme hitte in de oven de saus bitter wordt of juist te zurig.
Het pure spul
Wat dan wel, als je zelf pizzaatjes gaat bakken? De lekkerste bliktomaten die je kunt vinden, en dan kom je al gauw uit op San Marzano tomaten. Bliktomaten zijn over het algemeen spotgoedkoop dus als je de anderhalve euro kan missen die het scheelt tussen het goedkoopste blik en het duurste, zouden we dat wel aanraden. Vergeet niet dat je verder vrijwel niets nodig hebt voor die saus!
Neem polpa (naturel, zonder toegevoegde smaakmakers) als je het kunt vinden, en anders hele bliktomaten die je met je handen fijnknijpt of met een staafmixer of blender pureert. In dat geval kun je er meteen de smaakmakers bijdoen, die je in het geval van polpa gewoon in het blik erdoor roert: per blik van 425 ml één eetlepel olijfolie, een geraspte knoflookteen en een theelepel zout. Klaar. Beleg de pizza verder met wat je maar lekker vindt en proef hoe deze simpele basis geweldig gebalanceerd smaakt onder je toppings naar keuze.
Bron: FavorFlav