De beste herfstactiviteit: truffels zoeken in Italië

Truffels, je houdt ervan of niet. Ik ben er helemaal gek van en pizza tartufo is mijn favoriet. En hoewel je truffel ook gewoon in de supermarkt kunt scoren, is het natuurlijk veel toffer om zelf op truffeljacht in Italië te gaan. De herfst is de beste tijd daarvoor. Ik praat je bij over waar truffels groeien, hoe truffels zoeken in z’n werk gaat en waar je zelf deel kunt nemen aan de zoektocht.

Waar groeien truffels

In Italië noemen ze truffels tartufo, wat komt van het Latijnse woord voor knol. Ik vind ze een beetje op verschrompelde aardappelen lijken. Truffels vinden doe je niet zomaar. Ze liggen namelijk vaak tientallen centimeters onder de grond op plekken met een vochtiger en kouder klimaat. De bossen in Piemonte bijvoorbeeld, of in Toscane, Le Marche en Umbrië. Je vindt ze vooral onder boomsoorten zoals eiken, populieren of wilgen. Het seizoen om de beste truffels te vinden, loopt van begin september tot het einde van het jaar.

Meestal groeien truffels op plekken waar voorgaande jaren ook al truffels zijn gevonden. Hoewel dat makkelijk klinkt, blijft het truffelzoeken een ware sport en is het een felle strijd tussen truffelzoekers. Plekken worden geheim gehouden en de zoekers zetten andere mensen op een dwaalspoor om hun goudmijntje te bewaken. Het schijnt zo te zijn dat families hele logboeken bijhouden van de vindplaatsen, de kwaliteit en zelfs de stand van de maan.

Met het verkopen van truffels kun je namelijk behoorlijk wat geld verdienen. Niet voor niets worden truffels het witte en zwarte goud genoemd. Een truffel van een formaatje pingpongbal kan al bijna honderd euro opleveren. Voor de Italiaanse truffelzoekers is dit een belangrijke bron van inkomsten. In Italië vind je zo’n acht soorten truffels waarvan de witte de meest zeldzame én kostbare is.

Truffels zoeken in Italië

Zin om rijk te worden met het zoeken van truffels? Helaas heb je er een geoefend oog voor nodig en een goed getrainde hond of varken. Sterker nog, in je eentje op pad gaan om truffels te zoeken in Italië is ten strengste verboden. Je hebt een licentie nodig om op truffeljacht te gaan. Als je buiten het seizoen om gaat zoeken, of zonder vergunning op pad gaat, kun je een fikse boete krijgen. Wel mag je mee op georganiseerde truffeljachten.

Het najaar is dé tijd om truffels te zoeken en alleen in oktober mag je mee met een georganiseerde groep of met een truffeljager. Vaak worden er honden of varkens ingezet die mee gaan op op zo’n tocht. Al zijn het de laatste tijd wat minder vaak varkens omdat die de truffels ook erg lekker vinden. Uitslapen zit er niet bij want je gaat al vroeg op pad met de jager en zijn hond. Als de hond een truffel gevonden heeft, neemt de jager het al snel over en wordt de truffel met een speciaal schepje, een vanghetto, uit de grond gehaald. Daarna wordt het gat weer zorgvuldig dichtgemaakt zodat er volgend jaar weer truffels te vinden zijn. Heb je zelf een truffel gevonden? Dan mag je die meenemen en verkopen aan een restaurant, of zelf houden en er iets lekkers mee maken.

Zelf op truffeljacht

Zin in zo’n georganiseerde truffeljacht? In de regio’s Toscane, Le Marche, Umbrië en Piemonte worden er in het najaar volop truffeljachten georganiseerd. Deze wil je doen:

Truffels zoeken met diner

Truffels zoeken op een idyllischere plek kan bijna niet. Agriturismo Diacceroni ligt in het typische Toscaanse landschap met heuvels versierd met cipressen en waar de zonsondergang elke dag op z’n mooist is. Bij Agriturismo Diacceroni begrijpen ze dat je van al dat truffelzoeken honger krijgt. Eerst nemen ze je mee de bossen in, samen met een gids en zijn hond, en leer je de technieken van het truffels zoeken. Daarna wordt er een diner klaargemaakt, natuurlijk op basis van truffel, en met biologische wijn. Kosten zijn €115 per persoon en het duurt zo’n drie uur.
Agriturismo Diacceroni – Via della Bonifica, 156, Volterra 

Truffels zoeken en wijnproeven

Nergens vloeit de wijn zo rijkelijk als in Piemonte. Dit is een van de grootse wijngebieden van Italië waar twee van mijn favoriete bezigheden samenkomen: truffels zoeken en wijn proeven. Borgo Vallone organiseert truffeljachten in combinatie met een wijnproeverij. Gelukkig niet tegelijkertijd. Eerst ga je met een trifulau op zoek naar de witte truffel, de duurste en meest zeldzame truffel ter wereld, en dat sluit je af met een wijnproeverij langs bekende en kleinschaligere wijnhuizen. Prijs is op aanvraag.
Borgo Vallone – Regione lavagnini 19, Olmo Gentile, Piemonte

Traditionele truffeljacht

Wild Foods Italy is een familiebedrijf in Umbrië en zij gaan al generaties lang op zoek naar de beste truffels van Italië. Dat je leert van de beste, blijkt uit het feit dat er niet wordt gestopt voordat er genoeg truffels gevonden zijn. Maar zoals ze zelf zeggen: je bent verrast hoeveel truffels er op een dag gevonden kunnen worden. Lichte honger wordt gestild met een truffelsnack, die je zelf opgegraven hebt, en een glas wijn. Als je geluk hebt, komt ook de lokale herder van de familie langs met zelfgemaakte pecorinokaas. De dag wordt afgesloten met een Italiaanse barbecue met knapperige bruscette, huisgemaakte prosciutto, truffelspread en wijn. Deze truffeljacht in Umbrië kost € 150 per persoon.
Località Pettino – Campello sul Clitunno, Umbrië

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Wild Foods Italy (@wildfoodsitaly)