De beste Italiaanse restaurants van Nederland in 2022

Beste restaurants van Nederland

Verlang je naar Italië? En dan vooral naar de verse pasta’s, de antipasti of heerlijke wijnen? Snappen we. Gelukkig hebben we de Italiaanse keuken inmiddels prima onder de knie in Nederland. Zo goed zelfs dat Italië Magazine jaarlijks een prijs uitreikt aan het beste Italiaanse restaurant van het land. Door corona is de uitreiking de laatste twee jaar niet doorgegaan, maar in 2022 waren ze gewoon weer terug. Hieronder vind je de winnaar en genomineerden. Snel reserveren dus, als je een Italiaans avondje nodig hebt.

Onze eigen favoriete Italiaanse restaurants per stad in Nederland »

 

Waar de genomineerde restaurants aan moesten voldoen?

  • De chef-kok moet van Italiaanse afkomst zijn
  • De menukaart moet Italiaans zijn
  • De wijnkaart moet een goede selectie Italiaanse wijnen bevatten
  • De keuken moet gebruik maken van Italiaanse, verse producten en ingrediënten

De beste Italiaanse restaurants in 2022

1. Pianeta Terra

Een van onze eigen favoriete restaurants in Amsterdam én de winnaar van 2022. Leuk: het menu hier is volledig biologisch, en in 2019 wisten ze zelfs een plekje te veroveren op de lijst van beste Italiaanse restaurants ter wereld (ze kwamen op plaats 34). Een must-visit dus voor elke liefhebber van Italiaans eten.
Pianeta Terra — Beulingstraat 7, Amsterdam

2. Palladio

Sinds Johannes van Dam dit restaurant een 9- gaf, kon het eigenlijk al niet meer stuk. Het restaurant zelf bestaat al sinds 1987 en focust zich met name op de Zuid-Italiaanse keuken. Het menu is niet gigantisch uitgebreid, maar alles wordt vers gemaakt — probeer zeker de fettuccine met witte truffel.
Palladio — Elandsgracht 64, Amsterdam

3. Roberto’s

Dit restaurant is geen vreemde meer in deze lijst van genomineerden, maar nog nooit wisten ze de prijs te bemachtigen. Wie weet dit jaar? In Amsterdam is dit restaurant in het Hilton hotel al jarenlang een bekend begrip. En wij snappen wel waarom.
Roberto’s — Apollolaan 138, Amsterdam

Dit zijn volgens ons de beste pizzeria’s in Amsterdam »

4. Momenti Italia Food & Wine

De eigenaren van dit restaurant zijn geen vreemden in de Italiaanse keuken: eerder hadden ze al Primo Piano (ook in Brielle) en ook in 2013 en 2014 werden ze genomineerd voor deze prijs. Hun nieuwe concept valt dus ook erg in de smaak. Op de kaart vind je klassieke Italiaanse gerechten: de aanrader is het driegangenmenu van hun klassiekers.
Momenti Italia Food & Wine — Voorstraat 21, Brielle

5. La Passione

Hou zeker ook de wijnproeverijen bij dit restaurant in de gaten, want die organiseren ze regelmatig, zoals nu in juni 2022. Daarnaast kun je hier ook terecht voor de huisgemaakte, verse pasta’s of de gigantische tomahawk steak (met truffelkaviaar!).
La Passione — Noordeinde 196, Den Haag

6. La Dolce Vita

Behalve het heerlijke menu wil ik hier ook even het interieur benoemen: dat ziet er namelijk erg mooi uit. Het hele restaurant straalt kwaliteit en fine dining uit, wat het de perfecte spot maakt voor een avondje uitgebreid dineren. De gerechten in het menu zijn met name geïnspireerd op de keuken van Napels, Campania en omstreken.
La Dolce Vita — Dommelstraat 24, Eindhoven

7. Raimondi’s Villa Rozenrust

In 2014 wist dit restaurant er al eens met de prijs vandoor te gaan en dit jaar zijn ze dus wederom genomineerd. De locatie is ook nog eens erg bijzonder (een vrijstaande witte villa). De eerste zondag van de maand organiseren ze hun maandelijkse lunch.
Raimondi’s Villa Rozenrust — Veursestraatweg 104, Leidschendam

8. Pasta e Fagioli

In Nijmegen is dit restaurant echt een begrip, en volledig terecht: al sinds 1996 weten ze gasten te trakteren op de mooiste Italiaanse gerechten – destijds nog op een andere locatie. Ook in de zomer is het hier goed vertoeven, ze hebben namelijk een mooi terras.
Pasta e Fagioli — Van het Sant-straat 97, Nijmegen

9. Nerello

‘Authentiek Italiaanse gerechten met een moderne twist,’ zo omschrijft Nerello hun eigen kaart. Zo vind je tagliatelle met pecorino en truffel, maar ook huisgemaakte ravioli gevuld met forel. Echt voor ieder wat wils en een mooie, uitgebreide menukaart.
Nerello — Oostzeedijk 344, Rotterdam

Onze favoriete Italiaanse restaurants in Rotterdam »

10. Aroma

Hier geen grote porties pasta, maar echt fine dining op hoog niveau waarbij elk bord weer een ander kunstwerk is. Ga voor de full experience, oftewel een vijf- of zesgangenmenu, of bestel à la carte. Ook is een bijpassend wijnarrangement mogelijk.
Aroma — Kerkweg 1, Vaassen

Beeld: Restaurant Palladio, Amsterdam