Doen: wijnen in de verstopte kelder van Palazzo Contucci in Montepulciano

Soms stuit je op een activiteit waarvan je niet dacht dat je ‘m nodig had, maar het stiekem heel cool vindt dat-ie er is. Dat was voor mij – met wijn drinken in de kelder van Palazzo Contucci – in ieder geval zo. Het eeuwenoude (lees: uit de zestiende eeuw) paleis staat in hartje Montepulciano en laat aan menig bezoeker niet direct weten wat er in z’n kelder te beleven is. Iets met goed geluk en nieuwsgierigheid dus.

Ik liep de ingang van de wijnkelder spontaan tegen het lijf, en verplaatste mezelf binnen enkele seconden van een drukbezocht Piazza Grande naar een mysterieuze wijnkelder waar je een spelt kon horen vallen – doordat het niet mega druk was, maar ook omdat de meeste mensen stil waren van de schoonheid van hun ontdekking.

Wijnen in de kelder van Palazzo Contucci

Het plein Piazza Grande is te herkennen aan de kathedraal van Montepulciano, waar je in de buurt ook de bekende Piazza del Duomo en dus Palazzo Contucci vindt. Je kunt je met deze trekpleisters wellicht voorstellen dat het hier krioelt van de mensen met en zonder camera’s. Een hele verademing dus om het Palazzo Contucci binnen te stappen en de trap af te lopen naar de wijnkelder genaamd Cantina Contucci. Er hangen geen – thank god – grote borden met ‘kom hier wijn proeven’ of iets in die trant, nee met enige voorkennis en een vraag aan het personeel word je zo naar de plaats van bestemming gewezen.

Nietsvermoedend liep ik naar binnen, vroeg naar de wijnproeverij, werd naar beneden geleid en kreeg daar – tussen de tientallen wijnvaten – zo’n drie à vier wijnglazen voorgeschoteld. Of ze daar geen euro’s voor wilden zien? Dat vroeg ik mezelf – uiteraard – ook af. Het antwoord was met een gastvrije, maar licht dwingende ondertoon iets als: nee, maar we waarderen het wel als je na afloop een fles wijn koopt. Makes sense. De wjijnen stelden zeker niet te leur en dus ging ik er met een fles wijn (De Vino Nobile di Montepulciano, om precies te zijn) in m’n hand vandoor. Tijdens mijn bezoek kwam ik erachter dat er ook begeleide tastings te boeken zijn via de site – inclusief borrelhappen als pecorinokazen. Scheelt jullie weer zoeken.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alberto Bianchini (@alby_1982)