4 wijnfestivals in Toscane

Al is het officieel nog zomer tot dik halverwege september en is het in Italië doorgaans nog de hele maand warm, is het eind van de zomer voor Italianen zo resoluut als de zomervakantie start op Ferragosto. Treedt september in, dan is l’estate voorbij. Maar september geeft weer nieuwe dingen om naar uit te kijken, zoals verschillende sagre én in het specifiek: wijnfeesten. Want oogsstijd is viertijd. Terwijl het landschap langzaam van groen naar bruin kleurt, veranderen deze dorpen in Toscane in de plek voor de leukste wijnfestivals.

Festa dell’Uva – Impruneta

In 1928 was het vanwege de economische crisis blijkbaar nodig om de druivenconsumptie te bevorderen, dus werd La Festa dell’Uva in het leven geroepen op Piazza Buondelmonti in terracottadorp Impruneta. Vanaf 27 augustus wordt er toegewerkt naar de grote parade op 1 oktober, waarin vier rione (wijken) elkaar aftroeven met de mooiste praalwagens. Gedurende de maand vinden er cene di Rione plaats, grootse diners die de festiviteiten deels financieren en mensen tot ver buiten het dorp aantrekken.

Festa della Cantine – Manciano

In de zuidelijke Maremma-streek stellen wijnhuizen van 8 tot en met 10 september hun kelders open om hun wijnen in het zonnetje te zetten. Daarnaast worden er traditionele gerechten als wildzwijn, de soep acquacotta en ciaffagnoni (crêpes met pecorino) bereid om te pairen. De opening van het feest is het meest spectaculair, wanneer een fakkeloptocht te paard wordt georganiseerd.

Expo del Chianti Classico – Greve in Chianti

In het hart van de Chianti-regio – waar dus Chianti Classico gemaakt wordt – ligt het plaatsje Greve in Chianti, waar zich van 7 tot en met 10 september alle wijnmakers uit het hoogstaande en historische productiegebied verzamelen om hun wijnen te laten proeven. Naast deze wijnmakers ontmoeten op het mooie ronde plein van het dorp kun je jezelf er uiteraard ook volstoppen met eten, deelnemen aan begeleide tours in de omgeving, kunstexpo’s bezoeken en concerten bijwonen.

Vino al Vino – Panzano in Chianti

Een weekje later is het weer feest in Chianti, maar dan in een gehucht wat verderop. Bij aankomst in het dorp koop je een kaartje, waarvoor je een glas krijgt om bij de 23 verschillende wijnmakers langs te gaan voor proeverijen van oude en nieuwe vintages. Vino al Vino vindt plaats van 15 tot 17 september.